Sofia Hedström | Women's Health

Annons

Sofia Hedström av Sofia Hedström

Sofia Hedström är modechefen som springer maratons i klänning. Efter tio år utan motion började hon att löpträna för att stressa av och stod redan samma år i starten på New York Marathon. Följ med Sofia på hennes rundor i New York, Stockholm och dit henne arbete för henne - från modeveckor i Paris till äventyrsresor på Antarktis. Högt och lågt, men alltid framåt.


RSS-flöde


Kategorier

Kategorier

Mest läst


Mest kommenterat


  Andra bloggar

  Alexandra Petersson


  Influensa- och förkylningstider! ... [Läs mer]

  Tanja Djelevic


  [Läs mer]

  Anna-Lena Petterson


  Så var det dags för årets upplaga av ... [Läs mer]

  Maria Gradin


  Vill passa på att tacka för den här ... [Läs mer]

  Moa Quist


  Rå kakao är bra på många sätt, den ... [Läs mer]

  Iman Malmberg


  Finns faktiskt inget som kan få mig att ... [Läs mer]

  Beatrice S Magnusson


  Hej i solen! Hoppas din dag är ... [Läs mer]

  NYC running

  @sofiaheadstrong

  Kommentarer (0) | 07 Oktober 2014

  Den allra största utmaningen när man springer är…

  …att inte springa. WTF – förkyld. Ont i kroppen och fryser. Tvingas hoppa över mina tänkta rundor och är frustrerad. Vad göra? Vila, titta i löpardagboken som bekräftar att jag faktiskt har sprungit en hel del pass och är löpare trots flera dagar utan att springa. Något annat som hjälper är också att kolla in bilder på sig själv när man springer. Uppladdningen inför ett lopp blir ALDRIG perfekt. Det kallas livet och det är den allra största utmaningen för oss löpare.

  I Expressen snackar jag förresten löparstil här.

  Och i Rodeos nya satsning pratar jag hållbart mode här. 

  Kommentarer (2) | 06 Oktober 2014

  När benhinnorna tvingar ner en till delin mitt i natten...

  ...då vet man att det är maratonsäsong. Igår tränade jag med Paragon – vi sprang ända ner till den södra piren på västra sidan av Manhattan. Väl där körde vi uppvärmningsövningar (jag var redan trött eftersom jag inte kunde hålla mig från att springa på morgonen) och sen gav vi oss på intervallerna. 200 m spurt, 1 min vila, 200 m spurt, 1 min vila, 400 m spurt x 4. Det var NYC-natt och hela Manhattan lyste. Magiskt och smärtsamt. Jag pressade på i snabbaste gruppen och klarade alla djävulsintervaller. Direkt efter hårdträningen åkte jag hem till fyran i tornet (Anne-Sofies casa) och duschade innan vi tog en taxi till Baltazar’s. Älskar när allt flyter på – vi fick ett bord direkt, firade med ostron och njöt av allt det härliga som man kan göra spontant en torsdagskväll i NYC. Sen tog jag en taxi hem, däckade och vaknade mitt i natten av att mina benhinnor skrek. Rotade igenom hela badrumsskåpet – hela – efter värktabletter innan jag tvingades dra på min kläder och gå ner till delin där personalen kallade mig darling. Ungefär så kan det vara att bo i NYC. 

  Kommentarer (0) | 03 Oktober 2014

  Budapest here we go!

  Herregud, här är det tvära kast. På onsdag åker jag till Budapest för att skriva om deras maraton. Känns galet, men kul.

  Och sen väntar NYC Marathon. Igår skickade vi ut inbjudan till vår post 42 kilometerfest – i år är vi ju nämligen ett helt gäng som springer vilket gör det extra kul. Lisa, Anne-Sofie och jag kommer bjuda på prosecco och pizza så länge vi orkar. 

  Kommentarer (1) | 02 Oktober 2014

  Från motionsvägrare till maratonlöpare - här är mina sju bästa tips på hur man kommer igång.

  Även om jag gillar att mysa bland mina mjuka cashmerefiltar från Mongoliet och tända brasluktande doftljus i mörka rum är jag inget fan av hösten. Som med allt annat i livet måste man dock göra det bästa av situationen. Jag ser därför hösten som en omstart. Om du inte tränat kan du komma igång nu, om du inte tränat bra kan du bli bra nu och om du inte stretchat kan du börja nu. Ungefär så. Här är mina sju bästa tips på hur man gör löpningen till en vana.

  Gör löpning till en vana. Tänk inte så mycket på hur långt du springer eller hur länge. Det allra viktigaste är nämligen att du kommer igång och springer tre gånger i veckan.

  Löpardagbok. Skriv ned dina rundor och titta i löpardagboken när självförtroendet vacklar. Löpardagboken kommer att försäkra dig om att du visst är en löpare när du tvivlar (alla de där kilometrarna som står nedskrivna är ju faktiskt bevis nog).

  Tretal. Spring en kort runda, en lång runda och en snabb runda (intervaller gör under). Tretalet gör att träningen blir varierad för dig mentalt, men också att du utsätter dina muskler för olika typer av prövningar.

  Öka inte för snabbt. Visst är det skönt att känna sig stark och frestande att börja springa längre och längre, men öka inte veckodistansen med mer än tio procent.

  Spurtlåt. Avsluta varje runda en en slutspurt. Det behöver inte vara långt utan räcker med ett kvarter eller fram till nästa gatlyckta. Hitta en spurtlåt som du gillar och spela den varje gång det är dags för övningen så att du kommer i stämning.

  Ät direkt. Försök att äta senast en timme efter träningen så att dina muskler kan återhämta sig snabbare och så att din träning ger optimal effekt.

  Anmäl dig till ett femkilometerslopp. Det är märkligt, men så fort du betalat anmälningsavgiften kommer du att känna dig mer hängiven löpningen. Din hjärna ställer in sig på att prestera när du har ett mål. Bra jobbat! Nu är du en löpare som springer lopp! 

  Kommentarer (0) | 01 Oktober 2014

  Helgen i bilder

  Långrunda på lördagen - 30 extremt tuffa kilometrar på Manhattan. Och sen sötsaksfrossa på stranden dagen efter. Livet!

  Kommentarer (0) | 29 September 2014

  Rätt i retro

  I varje nummer av Runner's World skriver jag om stil - vi kallar avdelningen Svettas med stil. Där får jag skriva loss om hur sportvärlden möter modevärlden. 

  I egenskap av vintagefantast (hälften av alla plagg i min garderob kommer från en butik som säljer begagnat från Italien) har jag noterat hur även sportkläder nu fått en framträdande plats i den så populära vintagevärlden. Sportkläder med nostalgifaktor från framförallt 1970- och 1990-talet får egna avdelningar i fler och fler affärer. Årets sommarplåga var utan tvekan det hederliga gamla amerikanska basketlinnet som synts på såväl stekarseglingar som festivalscener. En annan sommarhit är det magvisande hejarklacksledarlinnet och ytterligare en är nättröjan, som kan härledas till en rad sporter.

  En lördag i våras när jag var på väg hem från ett ryskt badhus på nedre Manhattan, där jag brukar hänga när jag behöver tinas upp, gick jag förbi en vintagebutik som jag passerat under tio års tid utan att besöka. Den här gången lockade de med basketkläder i skyltfönster och jag gick in. Färgstarka linnen, som gick att variera genom att vändas ut och in, kändes där och då helt rätt. Jag köpte fyra stycken som kostade tio dollar vardera, det vill säga knappt 70 kronor styck, och kände mig som en vinnare. Först bar jag linnena tillsammans med pennkjolar. Snart började jag även bära dem när jag sprang, och kort därefter i viktiga sammanhang som när jag fotades för SAS flygtidning till ett reportage om löpning.

  Det finns många fördelar med att köpa begagnat; det är inte bara klimatsmart och bra för plånboken. Risken att du stöter på någon som bär samma plagg är låg när du bär vintage. I en tid när man springer med stil även i spåren är vintage därför ett bra knep att ta till om du vill imponera. Börja med toppar och fortsätt med mössor, shorts, kjolar och jackor. Håll dig dock borta från skorna – de är oftast utslitna. Om du är känslig för att andra burit plaggen tidigare kan du köpa dead stock, det vill säga plagg som inte använts, men som kommer från en fabrik som vid någon tidpunkt producerade för mycket.

  Läs hela Svettas med stil och kolla in retroplaggen i senaste Runner's World. Kolla också in Alexaner Wang för H&M - smart sportstil som dock inte verkar funka när man springer. 

  Kommentarer (0) | 26 September 2014

  För stressdagar!

  Kommentarer (0) | 24 September 2014

  Vardag i NYC

  Igår sprang jag en långrunda – Williamsburg bridge, Soho, West Side Highway, Highlinen (som de byggt ut rejält), Central Park, 59th Street Bridge, Greenpoint och direkt till en diner för frukost med en fin vän.

  Sen jobb, jobb och ännu mer jobb. Cykla till banken, köpa nya löparskor (ja, dom jag ska bära på New York Marathon), leta köksbord, Street Style fotografering och sen avsluta dagen med smärtsam massage – det känns att maratonsäsongen är igång.  

  Också, en stor applåd till Emma Watson som snackade jämställdhet på FN.

  I decided I was a feminist and this seemed uncomplicated to me. But my recent research has shown me that feminism has become an unpopular word. Apparently I am among the ranks of women whose expressions are seen as too strong, too aggressive, isolating, anti-men and, unattractive.

  Why is the word such an uncomfortable one? I am from Britain and think it is right that as a woman I am paid the same as my male counterparts. I think it is right that I should be able to make decisions about my own body. I think it is right that women be involved on my behalf in the policies and decision-making of my country. I think it is right that socially I am afforded the same respect as men. But sadly I can say that there is no one country in the world where all women can expect to receive these rights.

  Kommentarer (0) | 23 September 2014

  Klimatsmarta kläder

  Igår förvandlades Manhattan till en enda stor demonstration – people’s climate march. Älskar att vara en del av något större och känna att det faktiskt går att förändra hur vi lever. Klimatsmarta kläder är som ni vet mitt hjärteämne – kolla in artikeln om hur man får ordning på sin garderob nedan. Och testa – det är trots allt höst.

  Glamourösa walk-in closets i all ära, men om du inte vet vad du äger spelar varken garderobens storlek eller innehåll roll. Lär dig välja bort och få koll. Women’s Healths modechef Sofia Hedström gallrar dig till en bättre stil. 

  För två månad sedan var jag på en klädbytarfest i Brooklyn. Jag gick dit med fem kassar med kläder och gick nöjt hem med tolv plagg som jag burit om och om igen de senaste veckorna. Vissa gav hög puls direkt, andra övertalades jag till däribland en gul mönstrad sidenklänning som trots motståndet numera är en favorit som jag haft på mig både på dejt och jobbfest. Om du vågar släppa taget om dina gamla kläder kommer du belönas - jag lovar. Först måste du bara göra jobbet!

  Fjorton likadana par jeans, ett oräkneligt antal besläktade fodralklänningar samt tre identiska skinnjackor som avslöjar de senaste årens obligatoriska septemberinköp vittnar alla om din okunskap om din garderob. Det är dags för en inventering. Ta ut alla plagg, skor och accessoarer och placera dem i högar i kategorier som till exempel korta klänningar, spetstoppar och sommarsandaler. Sortera direkt bort alla plagg som inte passar på grund av storlek eller känslomässig historia. Klänningen som du bar på första dejten med din före detta kille som visade sig ha en fallenhet för bigami hamnar i borthögen precis som toppen som accentuerar putmagen som aldrig kommer att tränas bort. I borthögen hamnar även alla vardagsplagg som du inte burit på två år. Tyvärr, du kommer inte att bära dem igen. Ytterplagg och festkläder kan du ge ytterligare ett år, men om du inte burit dem de senaste tre åren hamnar även de i borthögen.

  Var hård mot dig själv och lyssna på dina känslor när du går igenom plaggen. Släpp taget om kläder som egentligen bara gör dig ledsen och tillåt dig själv att komma till insikt med hur du shoppar. I högarna finns nämligen sanningen om din livsstil. För många av garderobens one night stand? Partykläder från kedjorna som inhandlas på fredagseftermiddagar och bärs en enda gång. Oförmågan att investera? Samma plagg i olika varianter, men inget som sitter perfekt eller är i bra kvalitet. Tröstshopping? Kläder som du inte ens kommer ihåg att du köpt. Övertro på vintage? Du kommer aldrig fixa de där trasiga knapparna eller lägga upp kjolen. Den framtida kroppen? Tyvärr är det här en strategi som bara ger ångest. Betrakta högarna ingående - det är du som gjort det här mot dig själv. Det är ok att bli överväldigad - jag har gråtit. När du kommit över ditt eget känslosvall är det dags att ta en bild på ditt värsta garderobsmisstag - i mitt fall ett par för små skor från Miu Miu - samt den jobbigaste högen - hej övertro på trasig vintage. Bilderna följer hädanefter med på alla framtida shoppingrundor.

  När sorteringsprocessen väl är gjord kommer belöningen i form av återupptäckten av plagg som du glömt bort att du ägde, kunskap om vilka märken som har en passform som funkar för dig och den där efterlängtade överblicken. När jag efter år av shoppande rensade ut min garderob på riktigt för allra första gången kände jag både ångest och lättnad. Andra gången var lättare och nu när jag har som vana att rensa ut två gånger om året shoppar jag mindre än någonsin och tycker ändå att min garderob bara blir bättre.

  Tillbaka till klädbytarfesten i Brooklyn. När min kompis Susan bjöd in oss till vad hon kallade ”modekväll i Greenpoint” mailade hon ut riktlinjer - inga urtvättade plagg och inga billiga kedjefynd. Varje person skulle presentera alla sina plagg inför de andra och om flera aspirerade på samma kläder skulle de andra gästerna rösta. Om det ändå blev jämt fick en danstävling eller poker avgöra. Susan uppmanade alla att ta med vin - ”berusning förhöjer kvällen” stod det i mailet. För mig blev Susans fest en ursäkt att verkligen rensa ut - alla inbjudna jobbade i modebranschen och jag visste att det skulle finnas kvalitetskläder. Jag fick ihop fem kassar och var tvungen att ta en taxi till festen. Vi laddade med vin, åt bananbröd och placerade alla kassar i vardagsrummet. Sen körde festen igång - Arianne presenterade sitt innehåll. Med plaggen följde olika historier och på något märkligt sätt ville alla på festen ha olika plagg. Susan och jag förälskade oss vid några tillfällen i samma klänning, men det jämnades ut naturligt och det blev bara en runda poker mellan Arianne och Susan över en kavaj. Jag har varit på andra klädfester tidigare där det varit milimeterrättvisa - det här kändes bättre. Jag har också varit på fester i barer, rekommenderas inte heller - under halva festen hos Susan satt jag i behå och trosor.

  Det som förvånade mig mest var dock inte faktumet att jag kom hem med en helt ny garderob - dessutom gratis - utan att jag blev glad över att se mina vänner i mina kläder. Alla dåliga inköp kändes inte längre förgäves.


  Tänk på när du rensar ut första gången

  Gör dig inte av med borthögen direkt - ge dig själv fyra veckor. Tidsfristen inger trygghet.

  Om du inte ständigt reser mellan olika klimatzoner så tycker jag att du ska lägga bort sommarkläderna och bara dissekera vintergarderoben. Innehålet blir då enklare att överblicka och utrensningen känns mindre omfattande.

  Ta bilder på högarna som du hädanefter bär med på alla shoppingrundor.

  Var beredd på att känslorna kommer - det kommer gör ont att rensa ut.

  Ge dina kläder ett andra hem

  Fixa en klädbytarfest

  Sätt regler och var inte fler än sju. Det tar tid att gå igenom allas plagg - om man är för många finns inget tålamod på slutet.

  Utse en arvtagare

  En kvinna på mitt gym gav mig tretton klänningar eftersom hon tyckte att hon själv blivit för gammal för dem. Det är den bästa presenten jag någonsin fått och jag planerar att ge bort dem till någon annan när jag känner att de inte passar mig eller min ålder. 

  Sälj dina kläder till en vintageaffär

  Använda kläder kan vara åtråvärda och värda mer än summan du spenderade. Sälj plaggen vidare och låt dem glädja både sig själv och andra.

  Ge bort dina kläder till någon som behöver dem

  Skänk kläder till välgörenhet - Erikshjälpen, Röda Korset, Myrorna, Stadsmissionen och Emmaus är några exempel på organisationer som tar emot.

   

  Kommentarer (1) | 22 September 2014

  219 träffar Sida: Första Föreg. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 22 Nästa Sista 
  Följ oss fb_symbol twitter_symbol instagram_symbol
  Annonser