Sofia Hedström | Women's Health

Annons

Sofia Hedström av Sofia Hedström

Sofia Hedström är modechefen som springer maratons i klänning. Efter tio år utan motion började hon att löpträna för att stressa av och stod redan samma år i starten på New York Marathon. Följ med Sofia på hennes rundor i New York, Stockholm och dit henne arbete för henne - från modeveckor i Paris till äventyrsresor på Antarktis. Högt och lågt, men alltid framåt.


RSS-flöde


Kategorier

Kategorier

Mest läst


Mest kommenterat


  Andra bloggar

  Alexandra Petersson


  Influensa- och förkylningstider! ... [Läs mer]

  Tanja Djelevic


  [Läs mer]

  Anna-Lena Petterson


  Så var det dags för årets upplaga av ... [Läs mer]

  Maria Gradin


  Vill passa på att tacka för den här ... [Läs mer]

  Moa Quist


  Rå kakao är bra på många sätt, den ... [Läs mer]

  Iman Malmberg


  Finns faktiskt inget som kan få mig att ... [Läs mer]

  Beatrice S Magnusson


  Hej i solen! Hoppas din dag är ... [Läs mer]

  Helgen i bilder

  Långrunda på lördagen - 30 extremt tuffa kilometrar på Manhattan. Och sen sötsaksfrossa på stranden dagen efter. Livet!

  Kommentarer (0) | 29 September 2014

  Rätt i retro

  I varje nummer av Runner's World skriver jag om stil - vi kallar avdelningen Svettas med stil. Där får jag skriva loss om hur sportvärlden möter modevärlden. 

  I egenskap av vintagefantast (hälften av alla plagg i min garderob kommer från en butik som säljer begagnat från Italien) har jag noterat hur även sportkläder nu fått en framträdande plats i den så populära vintagevärlden. Sportkläder med nostalgifaktor från framförallt 1970- och 1990-talet får egna avdelningar i fler och fler affärer. Årets sommarplåga var utan tvekan det hederliga gamla amerikanska basketlinnet som synts på såväl stekarseglingar som festivalscener. En annan sommarhit är det magvisande hejarklacksledarlinnet och ytterligare en är nättröjan, som kan härledas till en rad sporter.

  En lördag i våras när jag var på väg hem från ett ryskt badhus på nedre Manhattan, där jag brukar hänga när jag behöver tinas upp, gick jag förbi en vintagebutik som jag passerat under tio års tid utan att besöka. Den här gången lockade de med basketkläder i skyltfönster och jag gick in. Färgstarka linnen, som gick att variera genom att vändas ut och in, kändes där och då helt rätt. Jag köpte fyra stycken som kostade tio dollar vardera, det vill säga knappt 70 kronor styck, och kände mig som en vinnare. Först bar jag linnena tillsammans med pennkjolar. Snart började jag även bära dem när jag sprang, och kort därefter i viktiga sammanhang som när jag fotades för SAS flygtidning till ett reportage om löpning.

  Det finns många fördelar med att köpa begagnat; det är inte bara klimatsmart och bra för plånboken. Risken att du stöter på någon som bär samma plagg är låg när du bär vintage. I en tid när man springer med stil även i spåren är vintage därför ett bra knep att ta till om du vill imponera. Börja med toppar och fortsätt med mössor, shorts, kjolar och jackor. Håll dig dock borta från skorna – de är oftast utslitna. Om du är känslig för att andra burit plaggen tidigare kan du köpa dead stock, det vill säga plagg som inte använts, men som kommer från en fabrik som vid någon tidpunkt producerade för mycket.

  Läs hela Svettas med stil och kolla in retroplaggen i senaste Runner's World. Kolla också in Alexaner Wang för H&M - smart sportstil som dock inte verkar funka när man springer. 

  Kommentarer (0) | 26 September 2014

  För stressdagar!

  Kommentarer (0) | 24 September 2014

  Vardag i NYC

  Igår sprang jag en långrunda – Williamsburg bridge, Soho, West Side Highway, Highlinen (som de byggt ut rejält), Central Park, 59th Street Bridge, Greenpoint och direkt till en diner för frukost med en fin vän.

  Sen jobb, jobb och ännu mer jobb. Cykla till banken, köpa nya löparskor (ja, dom jag ska bära på New York Marathon), leta köksbord, Street Style fotografering och sen avsluta dagen med smärtsam massage – det känns att maratonsäsongen är igång.  

  Också, en stor applåd till Emma Watson som snackade jämställdhet på FN.

  I decided I was a feminist and this seemed uncomplicated to me. But my recent research has shown me that feminism has become an unpopular word. Apparently I am among the ranks of women whose expressions are seen as too strong, too aggressive, isolating, anti-men and, unattractive.

  Why is the word such an uncomfortable one? I am from Britain and think it is right that as a woman I am paid the same as my male counterparts. I think it is right that I should be able to make decisions about my own body. I think it is right that women be involved on my behalf in the policies and decision-making of my country. I think it is right that socially I am afforded the same respect as men. But sadly I can say that there is no one country in the world where all women can expect to receive these rights.

  Kommentarer (0) | 23 September 2014

  Klimatsmarta kläder

  Igår förvandlades Manhattan till en enda stor demonstration – people’s climate march. Älskar att vara en del av något större och känna att det faktiskt går att förändra hur vi lever. Klimatsmarta kläder är som ni vet mitt hjärteämne – kolla in artikeln om hur man får ordning på sin garderob nedan. Och testa – det är trots allt höst.

  Glamourösa walk-in closets i all ära, men om du inte vet vad du äger spelar varken garderobens storlek eller innehåll roll. Lär dig välja bort och få koll. Women’s Healths modechef Sofia Hedström gallrar dig till en bättre stil. 

  För två månad sedan var jag på en klädbytarfest i Brooklyn. Jag gick dit med fem kassar med kläder och gick nöjt hem med tolv plagg som jag burit om och om igen de senaste veckorna. Vissa gav hög puls direkt, andra övertalades jag till däribland en gul mönstrad sidenklänning som trots motståndet numera är en favorit som jag haft på mig både på dejt och jobbfest. Om du vågar släppa taget om dina gamla kläder kommer du belönas - jag lovar. Först måste du bara göra jobbet!

  Fjorton likadana par jeans, ett oräkneligt antal besläktade fodralklänningar samt tre identiska skinnjackor som avslöjar de senaste årens obligatoriska septemberinköp vittnar alla om din okunskap om din garderob. Det är dags för en inventering. Ta ut alla plagg, skor och accessoarer och placera dem i högar i kategorier som till exempel korta klänningar, spetstoppar och sommarsandaler. Sortera direkt bort alla plagg som inte passar på grund av storlek eller känslomässig historia. Klänningen som du bar på första dejten med din före detta kille som visade sig ha en fallenhet för bigami hamnar i borthögen precis som toppen som accentuerar putmagen som aldrig kommer att tränas bort. I borthögen hamnar även alla vardagsplagg som du inte burit på två år. Tyvärr, du kommer inte att bära dem igen. Ytterplagg och festkläder kan du ge ytterligare ett år, men om du inte burit dem de senaste tre åren hamnar även de i borthögen.

  Var hård mot dig själv och lyssna på dina känslor när du går igenom plaggen. Släpp taget om kläder som egentligen bara gör dig ledsen och tillåt dig själv att komma till insikt med hur du shoppar. I högarna finns nämligen sanningen om din livsstil. För många av garderobens one night stand? Partykläder från kedjorna som inhandlas på fredagseftermiddagar och bärs en enda gång. Oförmågan att investera? Samma plagg i olika varianter, men inget som sitter perfekt eller är i bra kvalitet. Tröstshopping? Kläder som du inte ens kommer ihåg att du köpt. Övertro på vintage? Du kommer aldrig fixa de där trasiga knapparna eller lägga upp kjolen. Den framtida kroppen? Tyvärr är det här en strategi som bara ger ångest. Betrakta högarna ingående - det är du som gjort det här mot dig själv. Det är ok att bli överväldigad - jag har gråtit. När du kommit över ditt eget känslosvall är det dags att ta en bild på ditt värsta garderobsmisstag - i mitt fall ett par för små skor från Miu Miu - samt den jobbigaste högen - hej övertro på trasig vintage. Bilderna följer hädanefter med på alla framtida shoppingrundor.

  När sorteringsprocessen väl är gjord kommer belöningen i form av återupptäckten av plagg som du glömt bort att du ägde, kunskap om vilka märken som har en passform som funkar för dig och den där efterlängtade överblicken. När jag efter år av shoppande rensade ut min garderob på riktigt för allra första gången kände jag både ångest och lättnad. Andra gången var lättare och nu när jag har som vana att rensa ut två gånger om året shoppar jag mindre än någonsin och tycker ändå att min garderob bara blir bättre.

  Tillbaka till klädbytarfesten i Brooklyn. När min kompis Susan bjöd in oss till vad hon kallade ”modekväll i Greenpoint” mailade hon ut riktlinjer - inga urtvättade plagg och inga billiga kedjefynd. Varje person skulle presentera alla sina plagg inför de andra och om flera aspirerade på samma kläder skulle de andra gästerna rösta. Om det ändå blev jämt fick en danstävling eller poker avgöra. Susan uppmanade alla att ta med vin - ”berusning förhöjer kvällen” stod det i mailet. För mig blev Susans fest en ursäkt att verkligen rensa ut - alla inbjudna jobbade i modebranschen och jag visste att det skulle finnas kvalitetskläder. Jag fick ihop fem kassar och var tvungen att ta en taxi till festen. Vi laddade med vin, åt bananbröd och placerade alla kassar i vardagsrummet. Sen körde festen igång - Arianne presenterade sitt innehåll. Med plaggen följde olika historier och på något märkligt sätt ville alla på festen ha olika plagg. Susan och jag förälskade oss vid några tillfällen i samma klänning, men det jämnades ut naturligt och det blev bara en runda poker mellan Arianne och Susan över en kavaj. Jag har varit på andra klädfester tidigare där det varit milimeterrättvisa - det här kändes bättre. Jag har också varit på fester i barer, rekommenderas inte heller - under halva festen hos Susan satt jag i behå och trosor.

  Det som förvånade mig mest var dock inte faktumet att jag kom hem med en helt ny garderob - dessutom gratis - utan att jag blev glad över att se mina vänner i mina kläder. Alla dåliga inköp kändes inte längre förgäves.


  Tänk på när du rensar ut första gången

  Gör dig inte av med borthögen direkt - ge dig själv fyra veckor. Tidsfristen inger trygghet.

  Om du inte ständigt reser mellan olika klimatzoner så tycker jag att du ska lägga bort sommarkläderna och bara dissekera vintergarderoben. Innehålet blir då enklare att överblicka och utrensningen känns mindre omfattande.

  Ta bilder på högarna som du hädanefter bär med på alla shoppingrundor.

  Var beredd på att känslorna kommer - det kommer gör ont att rensa ut.

  Ge dina kläder ett andra hem

  Fixa en klädbytarfest

  Sätt regler och var inte fler än sju. Det tar tid att gå igenom allas plagg - om man är för många finns inget tålamod på slutet.

  Utse en arvtagare

  En kvinna på mitt gym gav mig tretton klänningar eftersom hon tyckte att hon själv blivit för gammal för dem. Det är den bästa presenten jag någonsin fått och jag planerar att ge bort dem till någon annan när jag känner att de inte passar mig eller min ålder. 

  Sälj dina kläder till en vintageaffär

  Använda kläder kan vara åtråvärda och värda mer än summan du spenderade. Sälj plaggen vidare och låt dem glädja både sig själv och andra.

  Ge bort dina kläder till någon som behöver dem

  Skänk kläder till välgörenhet - Erikshjälpen, Röda Korset, Myrorna, Stadsmissionen och Emmaus är några exempel på organisationer som tar emot.

   

  Kommentarer (1) | 22 September 2014

  Min älskade bro

  Nu är jag tillbaka på min hemmarena och kan börja ha rutiner igen. Min favorit är att rulla ut ur sängen, tittar på skylinen och ta på mig löparkläderna. Visst saknar jag mitt stammiskafé Gimme och ostronhänget på Rosarito, men den plats jag längtar efter mest när jag är borta är Williamsburg bridge.  

  Kommentarer (1) | 19 September 2014

  Kolla in senaste Runner's World

  Som ni alla vet har springvärlden förändrats rejält de senaste åren, det blev jag inte minst påmind om i början av veckan då vi hade möte med USA-kontoret. Utvecklingen som går mot att ha kul snarare än prestera vilket passar mig alldeles utmärkt - det är ju så jag har sett på löpningen ända sedan jag började springa. Den här månaden har RW modetema - kolla in senaste numret! 

  Kommentarer (2) | 18 September 2014

  NYC nu kommer jag!

  @sofiaheadstrong

  Kommentarer (1) | 17 September 2014

  Årets skitdag!

  Vaknade upp till det värsta man kan tänka sig – sms och mail om att jag måste höra av mig, något allvarligt har hänt. Jag ringer, någon svarar i en annan tidszon och berättar det som inte går att förstå - vår vän är död. Tungspringer och tar mig samman. Den här dagen ska man också släpa snabbcykeln till jobbet för att få den resklar så att den kan åka till NYC på onsdag. Monterar ner cykeln, packar in den i bilen jag fått låna och sätter mig bakom ratten – bilen startar inte. Packar ut cykeln, går med ett hjul i ena handen och ramen i den andra till tunnelbanan. Jag vet att det är cykelförbud, men har hört att det går bra om cykeln monterats isär. Tar mig igenom spärrarna, men blir offentligt förnedrad när ett meddelande går ut i högtalarna att passageraren med cykeln måste ta sig därifrån. Sen till ett möte, olja på händerna, slår i smalbenet tre gånger och får en bula. Ringer en taxi, ringer chefen och börjar gråta - ungefär så är min dag plus Sverigedemokraternas framfart som borde göra den här dagen till en sorgedag för alla svenska medborgare. Skitdag!  

  Kommentarer (1) | 15 September 2014

  Stockholm, Slätta, Göteborg

  Milen på lunchen på jobbet och sen tåget till föräldrarna. En lugnande runda på Slätta på morgon efter innan jag satte mig på tåget igen.

  Den här gången till Göteborg där jag höll en föreläsning på Fashion & Retail och jobbande från detta underbara kontor. I helgen blir det långrunda och USA-besök. Vi ses på måndag.

  Kommentarer (0) | 12 September 2014

  Gomorron Sverige

  @sofiaheadstrong

  Kommentarer (0) | 10 September 2014

  Svettas med stil

  Snart kommer Runner's Worlds första modenummer ut - eller i alla fall den första modefotograferingen som jag fått göra sedan jag blev redaktör. Dessutom har jag fått en ny avdelning Svettas med Stil. Och vi har tagit bilder för att illustrera just detta - psss smakprov ovan. I första Svettas med Stil tar jag upp Svettiketten på jobbet - ganska enkel, men få som följer.  

  Det fanns en tid när man tog med sig en väska fylld med träningskläder till jobbet, gjorde sitt dagsverke och sprang efteråt. Idag flyter livet och motionen ihop. Under mitt skrivbord finns en yogamatta, löparkläder och två par skor. Lutad mot bordet står min snabba cykel och i en korg står en vattenflaska, handskar och en hjälm.

  Visst, jag jobbar på en löpartidning – men jag är långt ifrån ensam om att dekorera kontorslandskapet med svettiga accessoarer. Den moderna människan tränar och det syns. Men även om det nu för tiden är fritt fram att visa att man är en löpare, är det dags att tydliggöra den moderna svettetiketten.

  Sportkläder kan numera bäras även när man inte utför svettiga aktiviteter. I USA finns till och med något som heter "Sporty Friday", en dag då det är helt okej att köra en sportig stil på kontoret för den som önskar. Men oavsett hur mycket du bejakar trenden bör du ändå alltid bära rena kläder när du jobbar. 

  Det gäller även omvänt – spring inte i kostymbyxor och läderskor för att sedan gå direkt till ditt möte. Visst kan du blanda modekläder och sportkläder stilmässigt, men byt dina svettiga kläder innan du sätter dig på skrivbordsstolen.

  Pendlingslöpning, lunchlöpning eller brainstormingslöpning – oavsett vilken modern form av löpning du ägnar dig åt så medför den många gånger att du kommer att visa dig i träningskläder på jobbet. Det betyder däremot inte att dina kollegor bör behöva se dig i löpartajts längre än några minuter. 

  För även om du är endorfinhög och känner dig mer frigjord än vanligt kan jag garantera att du har kollegor som varken uppskattar din löpningsframkallade odör eller att behöva exponeras för din kropp i alltför hög grad – det gäller andras trevnad såväl som ditt rykte på jobbet. 

  Många arbetsplatser har dusch, men om din inte erbjuder möjlighet till en rejäl rengöring rekommenderas våtservett, raggardusch och deo som ett minimum. Dina svettiga kläder kan förhoppningsvis hängas upp i ett omklädningsrum, men oavsett om de luftas eller ej bör de därefter snabbt placeras i en träningsväska. Detsamma gäller handduken – ingen handduk på skrivbordsstolen!

  Med stor sannolikhet kommer träningsväskan förvaras nära ditt skrivbord och därför vara den mest synliga träningsaccessoaren du äger. Dessutom kommer du att med jämna mellanrum bära den till och från jobbet. Så visst, det är viktigt att välja rätt skor, men glöm inte bort att även göra ett smart väskval. I höst placerar jag allt utom cykeln i en snygg väska – för mina kollegors trevnad.

   

  Kommentarer (1) | 09 September 2014

  Sköna söndag

  Egentligen skulle jag springa helgens långrunda i lördags, men jag orkade inte - så är det ibland. På söndag morgon kände jag mig betydligt starkare. 130 minuters löpning – varav tio minuter i mitten i högre hastighet – stod det i schemat. Jag kämpade, pressade och kände flyt - ibland växlar det rejält på mina rundor. Vasaparken, Sturplan, Djurgården, Slussen, Hornstull, Västerbron, Kungsholmen, bort till Djurgårdsbron igen och sen hem. Yeah! Sen debatterade vi tjejlopp på Riksidrottsmuseet - berättar allt snart. Och sen var det båtfest med Bruce Springsteen-tema och min fina storsyster följde med. Ibland behöver man inget mer - tack Stockholm!

  Kommentarer (0) | 08 September 2014

  Så mycket kärlek och kvantitet!

  Just nu är Stockholms magiskt. Ofta när jag springer runt i New York så kan jag känna ett så starkt rus av kärlek som gör att jag får hålla mig från att deklarera högt hur jag känner till min älskade stad, nu börjar det hända även här. Igår när jag gick mellan mingel på stan blev jag stoppad av två killar som undrade varför jag såg så glad ut – tänker du på någon kille? Nej, jag tänker på hur bra jag har det. Idag vaknade jag dock upp seg. Allt kändes dock genast bättre när jag möttes av det här. Stockholmsporr? Ett uttryck min vän Nelson och jag alltid använde när vi gjorde TV ihop och skulle skildra NYC - då var det såkallad New Yorkporr som gula taxibilar och skylinenen från alla tänkbara vinklar.  

  I helgen ska jag kvantifiera mitt liv – håller på och testar aktivitetsband för Runner’s World. Jag har fått en helt ny avdelning som heter Svettas med stil - kolla in. Det här Jawbone kommer få hänga med på en långrunda såväl som en båtfest. Missa inte söndagens föreläsning på Riksidrottsmuseet. Spring hårt och svettas på med stil! 

  Kommentarer (3) | 05 September 2014

  Sightseeing med springskorna på

  Ni är många som undrar över vart man ska springa i NYC! Världens bästa löparstad erbjuder allt - här är min topplista!

  West Side Highway

  Om du är sugen på att se joggande kändisar ska du springa här. Jag har sett många svettiga stjärnor – från Marc Jacobs till Lou Reed och blivit uppflirtad av Ethan Hawke. Jag gillar sträckan från Battery Park upp till Intrepid Museum bäst.

  The Highline

  Ligger precis intill West Side Highway och är en gammal tågräls som numera fungerar som promenadstråk. Du springer ovanför marknivå och får garanterat en NYC-kick. Spring dock innan turisterna intar parken - helst innan tio.

  Williamsburg bridge

  Min standardrunda. Här ser du många hipsterlöpare, men också ortodoxa judinnor. Skylinen är förförande. Spring dock på promenadsidan, inte cykelsidan.

  South Street Sea Port

  Åk till Battery park och spring uppåt längst Manhattans östra sida. När du springer förbi South Street Sea Port kan du springa upp i en märklig park som ger dig utsikt över hela Brooklyn.

  Brooklyn Bridge

  Spring över bron från Manhattan-sidan. När du kommer ner till Brooklyn rekommenderar jag en tur söderut längs promenaden som går längs vattnet. Om du springer på kvällen kommer nedre Manhattan se ut som en filmaffisch från 80-talet.

  Central Park

  Spring runt reservoaren och få en mega-kick över att du befinner dig i NY. Det får jag fortfarande efter tio år. Akta dig för arga härskarcyklister på vägen dit. 

  Kommentarer (0) | 04 September 2014

  Den eviga hejarklacksledaren!

  Nej, nej och nej – så här kan det väl ändå inte se ut? Jo, det finns tyvärr gott om hejarklacksledare i Sverige. 

  Vi har inne i andra halvan av 2014 (vi snackar 2000-talet här) och ända har män och kvinnor långt ifrån samma rättigheter (och skyldigheter – hej alla ni kvinnor som är projektledare för ert hem och er familj). Jag vill springa lopp utan att viras in i rosa plastband, rada upp mina snart tio maror utan att någon manlig nybörjare tar över samtalet och kunna åka tunnelbana hem från intervallträningen utan att känna en främlings hand på mitt löparlår. Ett svart hål inom jämställdheten i Sverige är just träningen – läs den här artikeln som jag skrev i Runner’s World i våras om du inte känner dig träffad av den svettiga sexismen! Hur kan män ha fler timmar fritid att lägga på löpningen än vi kvinnor, varför är maratonstatistiken helt skev i Sverige och varför det alltid är självgoda män som Kalle Zackari Wahlström som lyfts fram när motionstrenden ska göras folklig på TV?  

  På söndag kommer vi snacka om allt detta på Riksidrottsmuseet! Ewy Palm, Meeri Bodelid, Marie Mörk och jag gästar – moderator är den eminenta genusforskaren Karin S. Lindelöf. Kolla in eventet här och kom, kom, kom! Varning – du kommer bli upprörd! Det är ok!

  Kommentarer (1) | 03 September 2014

  Klick klick – just det ja

  På skrivbordet på datorn ligger halvskrivna artiklar, mappar med idéer om hur jag ska göra om min lägenhet och googlefynd - böcker jag vill läsa, kläder jag vill bära, doftljusen jag vill ha, maraton jag vill springa…. Men på skrivbordet finns också bilderna som påminner mig om mitt liv när tempot eller dagsformen är ur balans. Bilderna visar mina lyckliga ögonblick, mina äventyr och värmen som jag får av de jag älskar – bara att klicka in när allt snurrar för snabbt.    

  Kommentarer (0) | 02 September 2014

  Följ oss fb_symbol twitter_symbol instagram_symbol
  Annonser