Sofia Hedström | Women's Health

Annons

Sofia Hedström av Sofia Hedström

Sofia Hedström är modechefen som springer maratons i klänning. Efter tio år utan motion började hon att löpträna för att stressa av och stod redan samma år i starten på New York Marathon. Följ med Sofia på hennes rundor i New York, Stockholm och dit henne arbete för henne - från modeveckor i Paris till äventyrsresor på Antarktis. Högt och lågt, men alltid framåt.


RSS-flöde


Kategorier

Kategorier

Mest läst


Mest kommenterat


  Andra bloggar

  Alexandra Petersson


  Influensa- och förkylningstider! ... [Läs mer]

  Tanja Djelevic


  [Läs mer]

  Anna-Lena Petterson


  Så var det dags för årets upplaga av ... [Läs mer]

  Maria Gradin


  Vill passa på att tacka för den här ... [Läs mer]

  Moa Quist


  Rå kakao är bra på många sätt, den ... [Läs mer]

  Iman Malmberg


  Finns faktiskt inget som kan få mig att ... [Läs mer]

  Beatrice S Magnusson


  Hej i solen! Hoppas din dag är ... [Läs mer]

  Vilken modevecka!

  Visningar, mingel och samtal om smarta garderober - det har varit en sjukt intensiv vecka och idag åker jag tillbaka till mitt älskade New York. Här är detaljererna som jag gillade från veckan

  Carin Westers damiga siluett - 40-talet är efterlängtat - och Backs väskor - märkt resår är fortfarande kul.

  J Lindebergs läderlapp - materialet känns intressant i preppy tappning- och Cheap Mondays skoldisco - tryckare till smäktande ballader gjorde mig sugen.


  Kommentarer (0) | 31 Januari 2014

  Modeveckan och springstressen

  Stockholms modevecka är i full gång och hjärtat bankar snabbare på grund av all stress - ta sig hit och dit, deadlines och få en överblick på modet. Dessutom är jag inte lika fri att träna vilket alltid gör mig lite sur. 

  Självklart ska ni få följa med på modeveckan, men ha tålamod - inläggen kommer så fort jag kommer åt.  

  Igår gillade jag Carin Wester. Det pågående konsttrenden syntes i trycken, men framförallt var det spännande att se en sofistikerad och damig siluett.

  Kommentarer (0) | 28 Januari 2014

  Är du redo för vårens kraftprov?

  Den 26:e april anordnar vi på Women’s Health vår allra första halvmara i Stockholm. Det är ett kraftprov, inget trivsellopp i rosa. Är du redo att köra? Självklart - då kan du anmäla dig här. I alla nummer fram till loppet kommer vi guide till dig framåt så att du klarar halvmaran. Som ni vet motionerade jag inte på tio år, men fixade ett maraton under mitt första år som löpare. Så här kom jag igång:

  Skriv löpardagbok. Det räcker att skriva ned distansen. Slå ihop alla sträckorna efter en månad - ditt självförtroende kommer garanterat stärkas. 

  Belöna dig. Jag dricker alltid en cortado på mitt favoritkafé efter varje runda. 

  Skaffa en veckorutin. Tre pass är grunden i min träning – en lång, en kort och en snabb runda. Trots att jag sprungit i åtta år använder jag mig fortfarande av samma filosofi som ger variation och som funkar som stomme för all träning.  

  Tänk på att livet pågår. Ibland händer något som påverkar träningen. Det är okej. Varje vecka räknar jag nämligen samman hur långt jag sprungit och det ger mig utrymme att kompensera genom att springa lite längre någon av de andra dagarna om jag missat ett pass helt eller sprungit kortare än väntat. 

  Fokusera på distansen. För mig är det viktigast att alltid klara av distansen - det spelar ingen roll hur lång tid det tar eller om jag går delar av sträckan.

  Kör kurvor och raksträckor. Spring runt en 400 metersbana - spurta raksträckorna och jogga lugnt i kurvorna. Bästa passet för att bli starkare. 

  Skaffa spurtlåtar. Avsluta alltid rundan med en spurt - det kan vara till nästa lyktstolpe eller under en hel låt. 


  Kommentarer (0) | 24 Januari 2014

  Dagens Pepp!

  Major Lazer spelar basket med Arcade Fire och Karl Lagerfeld satsar på knäskydd i sin senaste haute couturekollektion för Chanel. Har sport någonsin varit hetare?

  Kommentarer (0) | 23 Januari 2014

  Kompisar från förr

  Fullt ös här, men kul ös! Igår sprang jag första runda sedan kräksjukan och lyckades riva av tio intervaller och känner mig nu äntligen som en löpare igen. I morse sprang jag en runda med härliga Janne från skilsmässoklubben och Anna - min partner in crime som jag gjorde Upploppet med. Lägg märke till våra matchande mössor som vi köpte under Annas sista dag i New York.

  De senaste veckorna har jag snackat mycket om begreppet vuxenkompisar. Det är dunderhärligt att bli kär, men behöver inte automatiskt betyda att man glömmer bort sina vänner - killarna och tjejerna. Ju äldre jag blir desto mer fattar jag att alla hela tiden kommer vara i olika faser. En del är i förhållande, medan andra letar efter kärlek och vissa inte är det minsta sugna på något fast. Den stora skillnaden mellan New York och Stockholm är dock att det i USA inte så spelar så stor roll vilken fas du är i - alla umgås ändå. I Sverige däremot umgås framförallt människor i samma fas. Helt knäppt i mina ögon, ska man sluta umgås med sina kompisar bara för att de inte råkar befinna sig i samma fas? Par kan gå på singelfester, barnfria kan umgås med barn. Det behöver inte vara så svårt att acceptera att livet ser olika ut för människorna man gillar. Dessutom är det roligare att blanda. Skärpning!

  Kommentarer (2) | 22 Januari 2014

  Dagens Pepp!

  Självklart letar jag alltid efter sport i modet. Just nu pågår hautue couture-veckan i Paris där det allra mest påkostade modet visas upp. De gånger jag varit där har jag fått rejäla modekickar, inte minst när jag fick träffa broderikungen Lesage och snacka med självaste Lagerfeld. Den stora utmaningen brukar inte att hitta sport i modet utan snarare att inte framstå som en galning när man är ute och springer i Paris. Den här härliga sporreferensen hittade jag i gårdagens Dior-kollektion.  


  Kommentarer (0) | 21 Januari 2014

  Från Ellegalan till kräksjukan

  Herregud - livet. Mer när jag återhämtat mig. 

  P.S. Missa inte Fashion Talks nästa torsdag som handlar om smarta garderober.Jag kommer agera moderator. 

  Kommentarer (0) | 20 Januari 2014

  Dagens Pepp!

  Sjukt stressig dag - fotograferingar, bakläxor på jobb, intervjuer, kompisar i dåliga lägen och Ellegalan. Igår vrålsprang jag intervaller - 10 gånger 2 min spurtar med 1 min lugn jogg - och känner att jag klarar det mesta. Hit me.

  Ska ni springa i helgen?

  Nu måste det bli en långrunda - har ju ett maraton om tio veckor. Rocky round åtta - here we go. 


  Kommentarer (4) | 17 Januari 2014

  Underdoglöpning

  Min vän Andrea säger alltid ”ett underläge kan också vara ett överläge” något som jag numera också gör. Underdog är dessutom betydligt sexigare än topdog. Alldeles nyss sprang jag med Malcolm Gladwell - Blink, Tipping Point och nu senast David och Goliat - som ägnat år åt att analysera framgång och position. Intervjun kommer i nästa nummer av Runner’s World, men kan avslöja att det är bra att vara underdog även när man springer. Och att 10 000 timmarsregeln - då når du framgång - inte går att applicera på löpning.  

  Kommentarer (0) | 16 Januari 2014

  Major Lazer, maratonlåtar och megadans

  Jag har sprungit åtta maratons. Varje lopp har haft sin alldeles egen låt - en låt som jag likt besatt lyssnat på om och om igen och som hjälp mig att palla 42 kilometer utan att stanna. Jag bestämmer mig aldrig för vilken maratonlåten ska bli innan ett lopp, utan på något märkligt sätt trycker jag alltid fram en och samma låt om och om igen under ett maraton. När jag går i mål kan jag ha lyssnat på en låt fyrtio gånger som Major Lazers Original Don under Jamaica Reggae Marathon eller Ushers OMG i Boston. Även spellistan kommer till på samma organiska sätt. Det är under maratonveckan när jag inte får springa som jag plötsligt har massa tid över att agera DJ. För mig är det lugnande att sätta ihop låtlistor och ofta sitter jag på något hotellrum kvällen innan loppet och letar in i det sista efter nya peppande låtar. 

  I senaste numret av Runner’s World har jag skrivit en lång artikel om musik och löpning - är det en legal prestationshöjande drog eller en simpel distraktion? Jag har bland annat träffat världens mest framträdande forskare på området motion och musik - Costas Karageorghis. Kolla in senaste numret! 

  Idag har Spotify släppt en lista över Sveriges populäraste träningslåtar. Lyssna här. Helt olik min lista över peppande låtar som kommer nedan. Som ni kanske vet är jag just nu besatt av Major Lazer - perfekt för löpning - och såg nyss Diplo och gänget två gånger på två månader. Först i Sthlm och sen NYC - megadans, blå fot och glädje som ni ser på bilderna. Självklart finns Major Lazer med på min topplista 

  Major Lazer – Original Don 

  Boys Noize – What You Want

  Donna Summer – Hot Stuff

  Deadmau5 – Some Chords

  David Guetta & Alesso & Tegan Quin and Sara – Every Chance We Get We Run

  Holy Ghost! – Do It Again

  Dead Prez – It’s Bigger Than Hip-hop

  Nicolas Jaar – Time For Us

  Frank Ocean – Pyramids

  Snoop Dogg – Sweat

  Pennywise – Bro Hymn

  Kid Francescoli – One Moment (Nasser Remix)

  Daft Punk & Boys Noise – End of Line (Remixed by Boys Noize)

  Karen O, Trent Reznor – Immigrant Song

  Silversun Pickups – Lazy Eye

  Kelly Clarkson – Stronger (What Doesn’t Kill You)

  Rihanna – Where Have You Been


  Kommentarer (1) | 15 Januari 2014

  Dagens pepp!

  Pradas fotbollslag - ge mig benvärmarna och linnena med randiga ärmhål. 

  Kommentarer (1) | 14 Januari 2014

  En välbehövlig seger

  Varje gång jag erövrar ett maraton känns det som om världen är min. Sommaren 2013 var den tyngsta i hela mitt liv - motstånd överallt och jag grät på restauranger, i tunnelbanor och under mina rundor. Här är min senaste krönika i Runner’s World som handlar om just varför man då och då behöver en rejäl seger. 

  Utmattad tog jag mig 2013 igenom den värsta sommaren i mitt liv. När Radio-Anna och jag producerade Upploppet i P1 lät min röst ibland så ledsen att jag fick göra om mina pratdelar, dessutom tvingades jag vara i offentliga sammanhang utan något som helst tårskydd. Allt gick långsamt – punkterna på jobblistan kunde aldrig prickas av. Och min relation gick åt helvete. Det var motstånd. Överallt. Inte ens löpningen var enkel och i somras kändes ett maraton ungefär lika avlägset som när jag precis började springa.  

  Varje gång jag erövrar 42 kilometrar fylls jag av känslan att världen är min. Veckorna efter är jag alltid problemfri och för mig är det den allra största belöningen. Efter sommaren 2013 var jag bara tvungen att springa New York Maraton - det spelade ingen roll att jag försakat träningen och kände mig tröttare än någonsin. Jag behövde en seger. Jag har bara följt ett träningsprogram en enda gång under hela mitt liv, men att ha ett maraton som närmar sig samtidigt som man har noll fason på sina rundor är en märklig känsla. Hur många långrundor hinner man på åtta veckor när kroppen både behöver byggas upp och få vila? Dessutom reste jag till Montreal för att hålla ett föredrag, var två gånger i Sverige och började mitt nya jobb som redaktör här på tidningen med en stor konferens i New York. Till råga på allt var det fest hela tiden som Runner’s World Shoe Awards, Halloween och konstfest i en övergiven lagerlokal - självklart drack jag alldeles för mycket vin. 

  Under maratonnatten sov jag över hos en kompis som också skulle springa, men tyvärr låg vi båda och vred oss och när det var dags att stiga upp kände jag mig farligt förkyld. Tillståndet var därför ganska skakigt när vi gick ner i tunnelbanan för att åka till färjan. Hela tåget var fullt av maratonlöpare – fokuserade, rädda och glada. Sen tog vi båten som gled förbi frihetsgudinnan innan vi klev på bussarna till starten. Det var då det gick upp för mig att jag skulle springa ett maraton - om två timmar, utan sömn, med förkylning och ett muskelminne utan långrundor. Jag visste dock att det skulle vara värt det.

  En värktablett, två toabesök och av med tre lager överdragskläder. In i fållan, nationalsången och sen pang. De första femton kilometrarna var ganska tunga. Jag sprang dessutom alldeles för snabbt, men kunde inte sakna ned för att jag redan då var löparhög. Innan Williamsburg började hjärnan planera – bara jag tar mig genom mina hemkvarter och sen förbi alla svenskar som hejar på 68:e gatan får jag gå. När jag sprang in i Williamsburg fick jag dock en sådan kick att tröttheten försvann – fina vänner, mina baristor från Gimme Coffee och folk från kvarteret hejade på. Greenpoint, Long Island City och över till Manhattan. Det här går ju bra tänkte jag och kollade på klockan – fortfarande för snabbt, kommer jag verkligen klara av det här? Efter massa energi från svenskarna på 68:e gatan tog jag mig upp längst första avenyn – den värsta sträckan. Nytt delmål – efter tre mil får jag gå. Bronx, Harlem och tillbaka till Manhattan. Avverka kilometer efter kilometer, tugga bananer och dricka gul dryck. Femte avenyn – uppförsbacke, nedförsbacke. In i Central Park. Släpa mig framåt. Snart framme - ingen idé att gå nu. Två kilometer kvar. Ut ur parken – en kilometer kvar. Överlevnad. In i parken igen. Ett coverband spelar Guns n Roses - ingen aning vilken låt. Herregud målporten börjar närma sig. Dags att spurta och yeah, yeah, yeah – mål.

  Jag blir löparhög bara av att skriva detta, jag har nämligen aldrig känt mig så lyckligt berusad efter ett lopp tidigare. New York Maraton 2013 var segern jag hoppats på – jag är tillbaka.  Kommentarer (6) | 13 Januari 2014

  Nu kör vi!

  I tisdags landade jag i Stockholm - åkte från Arlanda till jobbet. Efter det har livet öst på med härligheter. Bland annat hade vi smygläsning för första numret av Women’s Health i igår på Clarion Sign. Söta storasyster dök upp - värmde hjärtat som alltid bankar hårt för köttet och blodet - och sen blev jag ikappjagad av självaste Petter som sa att han sett mig under New York Marathon och tyckte att jag var cool. Herregud - om det här varit för tio år sedan hade jag dött. 

  En annan av veckans höjdpunkter är att Team Runner’s World börjar ta form. I mars springer jag och några andra redaktörer kvinnomaratonet på Mallorca. Ni som följt mig ett tag vet att jag blir väldigt uppeldad över kvinnors rätt att springa och att jag skrivit många artiklar om ämnet, bland annat den här om Boston. Nu kommer jag att bli citerad i amerikanska Runner’s World - extremt stort för mig. 

  I onsdags hann jag med en Stockholmsrunda och hoppas hinna ytterligare en idag. 

  Ska ni springa i helgen?

  I helgen springer jag på älskade Slätta.

  Kommentarer (4) | 10 Januari 2014

  Dagens Pepp!

  "Urjobbigt, men underbart" var omdömet efter min gamla bästis Anna sprungit sin första löprunda efter att ha fått barn. "Va fan, enkelt för dig som sprungit 40 maratons -du skulle peppat mig mer" skrek Radio-Anna när hon erövrat två mil för första gången. Ni är många som sätter igång just nu - bara att köra. Jag är grymt stolt över alla er som vågar överge det bekväma.  

  Kommentarer (1) | 09 Januari 2014

  Nytt år, nya skor!

  Precis innan jag åkte till flygplatsen åkte jag till min favoritskoaffär på Manhattan - Jack Rabbit. Ända sedan jag började springa har jag handlat mina löparskor där och nästan lika länge har jag varit trogen Brooks Ravenna. Dom passar mina fötter perfekt. Jag har provat massa olika skor, men Ravenna och jag hör ihop. För att göra det ännu tydligare vann jag ett par Brooks Ravenna - enda gången jag vunnit - på löparklubben. Som sagt vi hör ihop. Här är mina skor efter Jamaica Reggae Marathon och mina skor på Costa Rica.  

  Hur ska man tänka när man köper skor?

  Provspring i affären - det måste kännas bra och det är bara du som vet.

  Fötterna sväller - köp en storlek större, speciellt om du springer längre distanser. Min skostorlek är 37,5, men jag springer i storlek 39.

  Olika märken har dessutom olika storlekar. Det är omöjligt veta vilken storlek man har utan att testa.  

  Köp inte skor på morgonen. Fötterna börjar svälla på morgonen och fortsätter ända tills sen eftermiddag så risken är att dina morgonköpta skor blir för små på kvällen. 

  Självklart vill du ha snygga skor. Men när du köper löparskor är det känslan som måste få avgöra. 


  Kommentarer (1) | 08 Januari 2014

  Det här är jag!

  Hej alla gamla läsare och välkomna alla nya. Det här är jag!

  Kommer från: Skara (eller Slätta som mina vänner gillar att kalla mig)

  Första seger: Vann skolmästerskapet i 800 meter i fyran. Men insåg inte där och då att löpning var min grej. 

  Motionsbakgrund: Var ganska dålig både på handboll och fotboll, men höll ändå på med båda i sex år. Motionerade inte på tio år innan jag började med löpning. 

  Första jobb: Skaratidningen - 15 år, pappa fick köra mig till mina intervjuer. En av mina första artiklar handlade om en man som hade en krokodil som husdjur.  

  Jobbar: Mycket - modechef på Women’s Health och redaktör på Runner’s World. Jobbar även som modejournalist på Svenska Dagbladet och är programledare för Upploppet i P1. Dessutom har jag skrivit Modemanifestet – De stilsmartas handbok som kommit ut i Sverige, Norge och USA. Utöver det håller jag såklart på med lite sidoprojekt - är ju som sagt uppvuxen på Slätta och fostrad till hussler.  

  Ögonblick: Simma med pingviner på Antarktis. Blir naturhög bara jag tänker på det.

  Maratons: Åtta - däribland New York, Boston och Jamaica Reggae Marathon.

  Löparfilosofi: Huvudsaken är att jag springer. Tröskelpass? Ingen aning om vad det är. Jag är inte intresserad av att sätta mig in i träningsprogram med massa förkortningar. Löpning är enkelt och behöver inte krånglas till.  

  Träning: Springer cirka fem gånger i veckan. En kort, en lång och en snabb är alltid basen för mig oavsett om jag tränar inför ett maraton eller segspringer. Försöker även lära mig surfa och har köpt en snabbcykel. 

  Bästa knep: Löpardagbok

  Äter: Alltid frukost. Är vegetarian, men annars inga regler. 

  Musik: Älskar att springa till Major Lazer. Men har en dunderbra lista på springlåtar som kommer ut i nästa nummer av Runner’s World. 

  Springstil: Klänning eller kjol. 

  Planerade lopp: 261 Women’s Marathon på Mallorca, New York Marathon och förhoppningsvis ett härligt hemligt lopp som jag hoppas på. 

  2013: Major Lazer två gånger - NYC och Sthlm, megakrash som resulterade i total utmattning, bokrelease i USA, Costa Rica, fantastiska nyvunna vänner, kraschat förhållande, Montreal, Istanbul, totalt lyckorus på New York Marathon, härliga nya män och världens bästa avslutning - tredagarsfest (inklusive en husfest i Montauk).   

  2014 - Give it to me!


  Kommentarer (4) | 07 Januari 2014

  Följ oss fb_symbol twitter_symbol instagram_symbol
  Annonser