Cecilia Duberg - IDENTITET 2013 – kan man förändra vem man är på en sekund? | Women's Health

Annons

IDENTITET 2013 – kan man förändra vem man är på en sekund? av Cecilia Duberg

På jobbet: Legitimerad psykolog. Specialist i hälsopsykologi och organisationsutveckling. Mental tränare för ledare, idrottare, artister och grupper. Föreläsare, skribent och entreprenör. Brinner för: Leverera psykologiska strategier som förändrar liv och resultat. Hemsida: www.lionmind.se


RSS-flöde


Mest läst


Mest kommenterat


  Andra bloggar

  Alexandra Petersson


  Influensa- och förkylningstider! ... [Läs mer]

  Tanja Djelevic


  [Läs mer]

  Anna-Lena Petterson


  Så var det dags för årets upplaga av ... [Läs mer]

  Maria Gradin


  Vill passa på att tacka för den här ... [Läs mer]

  Moa Quist


  Rå kakao är bra på många sätt, den ... [Läs mer]

  Iman Malmberg


  Finns faktiskt inget som kan få mig att ... [Läs mer]

  Beatrice S Magnusson


  Hej i solen! Hoppas din dag är ... [Läs mer]

  IDENTITET 2013 – kan man förändra vem man är på en sekund?

  JA. Det kan man. Men kan du skilja på motivation och beslut? Och vet du vad en identitet ÄR?

   Din identitet består av den uppsättning övertygelser du använder för att definiera din individualitet – det som gör dig unik, skiljer ut dig från andra. Din identitet  har direkt påverkan på hur du väljer att använda dina förmågor och hur du väljer att interagera med andra människor. 

  Din identitet definierar hur du ser på dig själv och hur du lever ditt livHur du beskriver dig själv avgör därmed dina framtida val och beteenden. Det är det här som är din nyckel till att bli exakt den du vill vara.

  Vill du förändra något i ditt liv behöver du därför förändra hur du beskriver dig själv – vad du vill lyfta fram och vad du står för. Du behöver släppa tanken på att det är omgivningen eller dina förutsättningar som sätter dina gränser, för det är oftast inte sant. Börja med att göra en rejäl och ärlig genomgång av vad du tycker är viktigt i livet. En smart person sa en gång:

  ”Fundera över vilket liv du vill ha – tänk därefter ut vilken typ av person du behöver vara för att leva det livet.” 

   

  Människor lägger ner ohyggligt mycket tid på att bortförklara sig, ursäkta sig, ja fundera ut en rimlig förklaring till sina gamla invanda beteenden – istället för att lägga energin på att göra det nya – det de egentligen vill. Ska du förändra något i ditt liv behöver du förändra din story och det gör du inte genom att fortsätta berätta den gamla – den som består av dina ursäkter och förklaringar. För varje gång du förklarar något genom dina gamla mönster, för varje gång du säger att du ÄR på ett visst sätt, fastnar du bara ännu mer i din rollåsning.

  Sanningen är, att du när som helst kan välja en annan övertygelse om vem du är, eftersom de flesta begränsningar och regler du förhåller dig till är byggda av din egen hjärna (och oftast som ett led i ett syndrom vi kallar groupthink – vi gör som andra gör. Kritiskt tänkande får ge vika för enighet i grupp.)

  Din identitet är alltså inte skriven i sten. Men den är författad av dina föräldrar, predisponerad till viss del av dina gener, förstådd genom vad du kan och fått lära dig (eller INTE fått lära dig) och påverkad av de sociala sammanhang du valt att ingå i. 

  Affirmationer är bara skitsnack.Jag skriver inte om affirmationer ovan. Affirmationer (so sorry to break this to you) är BARA SKIT OM MAN VERKLIGEN VILL FÖRÄNDRA NÅGOT. Affirmationer handlar om att säga något som inte stämmer med hur man känner inombords. Att lura sig själv. De leder ofta till skuldkänslor över att man inte klarar av att ha en bättre och mer önskvärd attityd. Att bita ihop och säga "jag är en positiv person, jag är en positiv person, jag är en…" och tro att man tillslut tror på sig själv. Det funkar inte. Och du som börjar bli lite irriterad nu och tänker skriva ett argt meddelande och protestera – för det funkade VISST för DIG – vänta lite. Det är nämligen inte affirmationer du gjort. Har det funkat, har du lyckats göra konfirmationer – övertygelser. Du har valt en ny sanning – provat en ny väg – och övertygat dig själv om en ny attityd. Du har i kropp och själ känt och uttalat den nya sanningen. Du har intagit en annan kroppshållning (visst har jag rätt?), på riktigt gett utrymme för en ny känsla och tanke. Smakat på den. Förkroppsligat den. Den har därför varit på riktigt. Det är inte en affirmation.

  Det går heller inte att använda negationer; Säg inte att du ska sluta med något, eller att det är något du inte ska göra. Hjärnan hör nämligen inte ordet "INTE" . Ex: ”Jag ska inte röka mer. Jag ska sluta” Eeeöööhh – FEL.

     Du behöver bestämma vem du ska vara och vad du ska göra istället för vad du inte ska göra: ”Jag ska från och med nu vara en rökfri person!”

  Vill du vara en mer positiv person – tänk fler positiva tankar. Påminn dig om stunder då du känt dig positiv, rikta din uppmärksamhet mot sådant som är positivt och omge dig med positiva människor.

  För att lyckas måste du bränna den gamla sanningen och gå helt in i den nya. Inte ens överväga den gamla, inte ens ibland. VARJE DAG behöver du förstärka det nya beteendet med tankar av belåtenhet, glädje och kraft. Väg in alla fördelar med det nya beteendet du kan hitta! 

  Har du väl gjort ditt val att sluta röka, börja springa eller bli en extremt älskvärd partner - överväg inte ens möjligheten att ta en cigarett igen, att strunta i joggingturen eller att avvisa din kära. Använd istället din tankekraft och uppmärksamhet till att planera HUR ditt nya val ska komma i uttryck, och var vällusten finns. Agera som om du redan levde det nya. Känn det som en rökfri, joggande, villkorslöst älskande människa känner – gör det den skulle göra. Äg det nya beteendet. FAKE IT TIL YOU MAKE IT – det funkar.

  Varsågod – VÄLJ vem du vill vara resten av ditt liv. Helt gratis. Mitt varma tips är dock att vara rädd om dina fina sidor - förstärk det du gillar hos dig själv, gör mer av det som ger dina nära och kära lycka och välmående. Slipa lite varje dag på att bli mer av dig själv - för dig själv och för andra. LEV SÅ DU KAN VARA STOLT ÖVER DIG SJÄLV!

  Förutom det..:

  Identitet 2013 – go wild! 

  // Coach Duberg  2013-01-01 19:42

  Kommentarer (13)

  Kommentera

  (visas ej)

  För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
  från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
  « skriv talet elva med siffror i fältet här


  Kommentarer


  2013-02-24 01:50   Fitness

  Mycket bra artikel, gillar uttrycket "VÄLJ vem du vill vara resten av ditt liv. Helt gratis".

  Alla gör vi våra val!

   

  2013-01-10 21:36   Lena G

  Tack för ett bra inlägg, påminner mig varför jag rensar ut vissa saker ur mitt liv.

  Så sant!
  "Ska du förändra något i ditt liv behöver du förändra din story och det gör du
  inte genom att fortsätta berätta den gamla – den som består av dina ursäkter
  och förklaringar"

  Sköt om dig!

   

  2013-01-10 13:52   Johanna

  Jättebra skrivet :)

   

  2013-01-09 10:42   Lena

  Åh så sant! Tål att påminnas om hela tiden! Tack för att du påminnde mig igen! Det här ska jag ha med mig hela 2013.

   

  2013-01-05 10:31   Hannah

  Detta inlägg fick mig verkligen att känna i hela kroppen att jag tänker förändra med mitt liv detta året, är för min egen skull, för att jag vill vara mer av den jag faktiskt är och att jag vill vara lite mer av mig och lite bättre. Känner att varenda ord gick in i mitt hjärta och fick mig att fundera över vad jag gillar mest med mig och att jag vill ta fram det lite mer och oftare. Så tusen miljoner tack till ett underbart och otroligt inspirerande inlägg!!

   

  2013-01-04 22:01   Gopublic -Lena

  Åh! Det här behövde jag. Tack så mycket för inlägget =)

   

  2013-01-04 11:23   bodycomf

  Åh, jag som aldrig gillat afirmationer eller liksom kunnat "enas" med dem börjar nu förstå varför! Åh, det här inlägget ska jag bära med mig hela dagen, och inte glömma sen heller förstås, men det kom väldigt bra i tid så tack!

   

  2013-01-04 11:10   Malin

  Tack för ett bra inlägg! Kanon!

   

  2013-01-04 10:18   Minatraningstajts

  Underbart inlägg. Tack!

   

  2013-01-03 12:11   Charlotta Dyall

  Klok, stark o vacker, det är Du.

   

  2013-01-02 00:03   Mats Olsson

  Det var bra grejer, det kan vara ngt att utforska framåt/
  Ha det gott, kram

   

  2013-01-01 21:53   LG

  Du är grym vännen!

   

  2013-01-01 21:37   Cecilia Duberg

  Tack för att du läser, Marika! Gott nytt :)

   

  2013-01-01 20:50   Marica

  Så välskrivet och så sant. Tack.

   
  Följ oss fb_symbol twitter_symbol instagram_symbol
  Annonser