Alexandra Petersson | Women's Health

Annons

Alexandra Petersson av Alexandra Petersson


VEM ÄR JAG?
Utbildad Nutritionist och certifierad i Stahremetoden, KBT-inriktad överviktsbehandling. Pluggat kost & idrott på Umeå Universitet. Jobbar dagligen med individuell kostrådgivning och är även ute på företag och föreläser samt undervisar näringslära på Yrkesakademin i Uppsala. Kontor i Stockholm på träningsanläggningen Balance och läkarmottagningen Quality Care.

MIN FILOSOFI
Jag gillar varierad och naturenlig mat. Jag säger socker framför sötningsmedel och bregott framför margarin. Jag sätter inga etiketter på mina kostråd utan tror på individanpassad mat – ”DNA-dinner” står för dörren. Utöver detta gillar jag ekologisk och klimatsmart mat och så tycker jag att matsvinn är riktigt osexigt.

BLOGGEN
Jag kommer att skriva om matnyheter, fina råvaror och recept – garanterat fritt från fokus på bantning. För några år sedan fick jag sätta ihop en hälsomeny på Gordon Ramsays restaurang Boxwood i London. Sedan dess bär jag med mig att smak & presentation är lika viktigt som råvaran. Jag hoppas kunna knyta ihop allt detta och inspirera till smaklig hälsa!

Du hittar mig även här: www.egofood.se


RSS-flöde


Kategorier

  1. » Mat

Andra bloggar

Tanja Djelevic


När nu ett nytt år står för tröskeln, ... [Läs mer]

Anna-Lena Petterson


Du har kanske sett att vår första ... [Läs mer]

Maria Gradin


Vi ska vara väldigt tacksamma i Sverige ... [Läs mer]

Moa Quist


Jag är inte perfekt, som tur är. Tänk ... [Läs mer]

Iman Malmberg


Balanserar kylan ute med hot yoga ... [Läs mer]

Beatrice S Magnusson


Hej! Det känns superkul att börja ... [Läs mer]

Stärk immunförsvaret - så här gör jag!

Influensa- och förkylningstider! Oavsett om du är/varit sjuk eller bara är nojig över alla människor omkring dig som hostar och snuvar kan det vara klokt att tänka till nu och ge immunförsvaret en kick. Anledningen till att jag själv skriver om detta är för att jag legat golvad i 3 (!) veckor i en envis förkylning och det enda jag tänker på nu är; aldrig mer! 

Att ge kroppen motion, sömn, vila och må-bra-grejer är givetvis bra. Vissa av dessa kan vara svårt att få till i perioder men något som åtminstone jag tycker är hyffsat lätt att fixa är maten/näringen. Nu tar jag ett ordentligt krafttag och går tillbaka till vissa rutiner jag tappat då jag kaxigt tänkt att jag nog slipper förkylningar ändå.

Det som jag tycker är viktigt är TRE rutiner som man bör göra DAGLIGEN. Jag ser det som en multivitamin. Precis som kroppen behöver sömn varje dag behöver den också rätt näring varje dag. 

TIPS NUMMER ETT: Den dagliga shotsen!

Det här med den dagliga hutten hade jag på fin rutin tidigare men kommit ifrån av någon anledning. Den är nu BACK ON!

Du har säkert din egen shot och det finns massor av recept på nätet. Så här gör jag min: 

Riv en stor ingefärabit (med skal, tvätta först) på det grövsta - jag brukar ta ca en "äggstor" ingefärabit. Koka upp tillsammans med 1 liter vatten i ca 30 min. Låt svalna. Blanda i 2-3 pressade EKOcitroner och 2 msk manukahonung. Ibland blandar jag även i riven färsk gurkmeja + lite kokosolja. Häll upp i en bringare och förvara i kylskåpet (håller i ca 2 v).  

Varje morgon tar du en kall shot (ca 1/3 litet glas). Ibland brukar jag pressa i en halv eller hel apelsin i detta. Ibland tillsätter jag shotsen i min frukostsmoothie istället för att svepa direkt.

TIPS NUMMER TVÅ: Fyra rejäla portioner grönt

Om du inte redan gör det; ät dina grönsaker, frukter och bär varje dag.

Till VARJE lunch OCH middag: minst en rejäl näve grönsaker, gärna flera sorter, gärna råkost, gärna EKO.

Till VARJE frukost + ytterligare en gång under dagen: en rejäl näve frukt eller bär, gärna olika sorter, gärna EKO. 

 TIPS NUMMER TRE: Extra-extra boost

Det finns en hel del intressanta livsmedel man kan lägga till i sin kost för att stärka immunförsvaret. Ha som ambition att välja en av dessa varje dag, eller fler. Tex:

Gurkmeja (i matlagningen eller som tillskott i din shot ovan)

Grönt té

Probiotika i form av berikad fil/yoghurt (naturell!) eller mjölksyrade grönsaker eller kosttillskott

Kombucha

Omega-3 (valnötter, hampafrön, lax/tonfisk el kapslar)

Fläder

Grapefrukt 

Något jag också går tillbaka nu är att dagligen ta D-vitamin i kosttillskottsform. 

Utöver dessa tre tips gäller givetvis bra och nyttig mat i övrigt, protein tex är viktigt för immunförsvaret och här blandar du vegetariska och animaliska källor (eller enbart vego så klart). 

Har jag glömt något som du tycker är immunstärkande, tipsa gärna. Nu ska vi hålla oss friska!!! 

Alexandra

Kommentarer (0) | 13 Januari 2017

Kombucha till nyår!

Älskar Renée Voltaires kombucha. Tänkte bjuda på deras nya smak "ginger" som fördrink på nyår. Servera den kall med isbitar och mynta & citron. 

Kombucha är toppen för hälsan då den innehåller levande bakteriekultur. Stärker du magtarmkanalen (tarmbiotan närmare bestämt) stärker du också hela hälsan vilket forskare intresserat sig allt mer för idag. 

Kombucha - hälsoskumpa helt enkelt!

Alexandra

Kommentarer (0) | 30 December 2016

Paradis och skumma tomtar!

Jag ska inte komma med pekpinnar så här dagen före julafton, trots att tolkningen så klart är fri!:)  Jag tänkte jämföra mitt egna enkla och urgoda recept på julgodis med två av de mest vanliga godisarna på julbordet; Paradiset och skumtomtar. 

I Paradisasken hittar man ett apotek av hela 32 ingredienser. Förvisso alla chokladbitarna tillsammans men på tok för många tycker iaf jag. För att ge några exempel hittar du 4 olika typer av socker, palmfett (aj aj för klimatet), emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, färgämne, konserveringsmedel mm. Den röda påsen med tomten är också skum, där hittar man 9 ingredienser; 3 olika typer av socker + aromer, ytbehandlingsmedel, färgämne och palmolja (!). 

Man ska göra det lätt för sig och är man julstressad är köpealternativen absolut en räddning. Men det finns massor av fina alternativ på mer "rent" godis; KRAV och Fairtrade är en bra symbolkombo. Green & Black är mina favoriter. 

För dig som inte är julstressad och kan tänka dig att lägga cirka en kvart på ett himla gott recept - har jag ett alternativ till Paradis. Jag lovar att dessa blir en succé! Enbart 4 ingredienser. 

Ingredienser: choklad (ljus eller mörk eller blanda), boveteflakes (eller cornflakes), kokosflingor, tranbär. Köp gärna bra kvalité på chokladen, det gör skillnad. 

Värm chokladen i en skål över en kastrull med kokande vatten. Rosta kokosflingorna i en stekpanna i lite smör eller kokosfett tills den blir gyllenbrun. När chokladen är helt smält tar du den åt sidan och blandar i flingorna, hackade tranbär och de rostade kokosflingorna. Klicka ut på bakplåtspapper på tex en bricka. Ställ in i kylen så att det stelnar. Klart!

Kommentarer (0) | 23 December 2016

Gurkmeja - nya chiafröet!

Gurkmeja är verkligen i ropet nu och sägs vara det "nya chiafröet". Golden milk måste i sådana fall bli den nya chiapuddingen.  Det är en trenddryck från USA och som nu landat i Sverige. Man gör en pasta på torkad gurkmeja, ingefära och varmt vatten och använder den i varm mjölk/nötmjölk tillsammans med lite honung. Perfekt varm dryck på kvällen som ger kroppen lugn och ro.

Gurkmeja sägs vara bland den nyttigaste hälsokryddan som finns där ämnet curcumin ska stärka huden, lederna, magtarmsystemet och slemhinnorna samt verka anti-inflammatoriskt. En viss vetenskaplig uppbackning på detta finns.

OBS! För ett effektivt upptag av curcumin - tillsätt svartpeppar och olja.

Kombinationen honung och gurkmeja är också vass! "Golden honey" är en gammal dunderkur mot förkylning där man mixar 100 g rå KRAV honung med 1 msk gurkmeja. Vid första förkylningssymptom tar man Dag 1: 1/2 tsk varje timma under dagtid Dag 2: 1/2 tsk varannan timma under dagtid Dag 3: 1/2 tsk tre gånger per dag. Vissa svär på att detta är rena miraklet!

Färsk gurkmejarot finns att få tag på i en del matbutiker. Torkad finns i kryddhyllan. 

Varför inte pimpa julbordet med gurkmeja genom att pudra på dina grytor och röror. Och ta sedan med kryddan till en ny vana 2017.

Alexandra

Kommentarer (0) | 21 December 2016

Förstår du näringsdeklarationen?

Nya krav på näringsdeklarationen av livsmedel började gälla från och med igår, på självaste lucia! Det betyder att livsmedel måste ha en tydlig deklaration över sitt innehåll av fett, kolhydrater, protein, socker, mättat fett och salt. Toppen! Men det är väl inget nytt? Nä, de flesta livsmedelsföretag skriver redan ut den här infon.

Frågan är - förstår vi vad som står? Tänker på den där gamla änkan i Karl Bertil Jonssons saga. Hon som lyckligt kysser sin ”Le Monde” utan att fatta ett enda franskt ord. Är det typ samma med näringsdeklarationen? Klart du vet vad kalorier är men.. vad betyder de egentligen och hur relevant är det för dig att hålla koll? Jag tänkte fördjupa mig i några av begreppen.

KALORIER

Hot topic! Tidigare var det inne med kaloriräkning. Sedan var det ute. Sedan blev det inne igen, mycket tack vare 5:2-dieten.

Kilokalorier (kcal) och kilojoule (kJ) är de enheter som används för att deklarera den totala energi som livsmedlet innehåller. Oftast är det kilokalorier (kcal) man använder i dagligt tal. Vi kallar dem lite slarvigt för kalorier (cal) när vi egentligen menar kilokalorier. Ett exempel: att bränna eller äta 500 kalorier är ungefär lika mycket energi som finns i ett sesamfrö. Man menar alltså kilokalorier. Jag försöker inte besserwissa, det är som att mixa ihop centimeter och meter. Nåja vi fortsätter.

VAD SÄGER KALORIINNEHÅLLET DIG?

Enbart hur stor mängd energi du får i dig från det specifika livsmedlet. Det säger ingenting om hur nyttigt eller onyttigt livsmedlet är. Men visst – det ÄR bra att hålla koll på kalorierna. Förutom att det är den mest effektiva metoden för viktminskning/viktkontroll (gjort på rätt sätt) så är kalorirestriktion kopplat till hälsa. Det är ett komplext område men forskning har sett tydliga samband mellan en energisnål kost och ökad livslängd.

HUR MYCKET KALORIER BEHÖVER DU? 

Som du säkert vet; det beror på hur aktiv du är. En generell rekommendation är 2000-2500 kcal för kvinnor och 2500-3000 kcal för män. Kalorirestriktion som lett till ökad livslängd i djurstudier innebar 30-40 % lägre energiintag.

1 kalori in och 1 kalori ut? Nja... du behöver inte promenera bort varje kalori du stoppar i dig. Det sker en kaloriförbränning i vilande form som faktiskt är hyfsat hög. Ungefär lika mycket energi som två standardluncher.

SUMMERING: Absolut bra att spana in kalorierna på näringsdeklarationen men undvik att bli besatt då det är själva kvalitén på livsmedlet som är av störst betydelse.

l

SOCKERARTER & SOCKER

Inte samma sak! Sockerarter är ett samlingsnamn för kolhydrater. Som namnet antyder kännetecknas de av att de är söta i smaken men sötman varierar förstås. Havre är ju ingen sockertopp direkt medan honung är det. Socker är en typ av sockerart.

Jag får ofta frågan "-Betyder 'varav sockerarter' tillsatt socker?" Nej (men kan vara..). Ett exempel: en nyttig sockefri müsli med enbart naturliga råvaror i ingredienslistan men en hög andel "varav sockerarter" - då kommer sockerarterna från torkade bär och spannmål, inte socker! Coca cola däremot, där är 100 % av sockerarterna socker.

Varav sockerarter = enklaste formerna av kolhydrater; mono- och disackarider. Exempel på monosackarider: glukos och fruktos i frukt. Exempel på disackarider: laktos i mjölk och sackaros i socker.

Tillsatt socker = det socker som inte finns naturligt i råvaran och som tillsätts i ren form till livsmeel som en ingrediens.

SE UPP FÖR SOCKRET

Det är sockret, inte sockerarterna, som vi bör hålla koll på. Sambandet mellan ett högt sockerintag och ohälsa är tydligt. Forskning visar även att socker ökar aptiten.

Se upp för det dolda sockret! Det kan dyka upp där du minst anar det och det framgår inte av näringsdeklarationen. Titta istället på ingredienslistan där ingredienserna står i fallande ordning. Sackaros, glukos, fruktos, fruktossirap, stärkelsesirap, honung, sirap, farinsocker, maltextrakt..... It's all sugar!

SUMMERING: På näringsdeklarationen kan "varav sockerarter" betyda både vitt socker och torkade bär. Ingredienslistan är därför mer talande vad gäller livsmedlet kvalité.

l

MÄTTAT FETT

Även denna en heting! Herre vad det har diskuterats huruvida mättat fett påverkar hälsan positivt eller negativt. Man vågar knappt uttala sig i frågan utan att bli näthatad.

Men att prata om "mättat fett" som grupp är faktiskt inte särskilt värdefullt. Jag är inte så förtjust i att lägga fokus på makronutrienter (= fett, kolhydrater, protein) över huvudtaget – fokus bör ligga på enskilda livsmedel. Detta gäller även "kolhydrater" som ju både kan vara geléhallon och kikärtor.

Processat kött innehåller mättat fett och är sammankopplat med en rad negativa hälsoeffekter. Men rent kött och fågel har inte samma negativa effekt trots att de också innehåller mättat fett. Likadant har fett från ost visat sig ha positivare effekter på blodfetterna jämfört med fett från smör.

MÄTTAT FETT - NATURLIGT & BRA!? 

På nätet finns massor av artiklar om att mättat fett är ofarligt. Det finns också artiklar som hävdar att mättat fett är naturligt och superbra för kroppen. Faktum är att ingen studie har lyckats visa någon positiv hälsoeffekt av mättade fetter. Men de verkar inte heller påverka hälsan negativt så troligtvis har de ingen markant effekt åt något håll. 

Däremot ser man att en ändrad sammansättning av fettsyror i maten kan bidra till hälsa och då handlar det om att äta mer omättat fett. Tex det nyttiga fettet som finns i olivolja, rapsolja, nötter, frön. 

Tyvärr står andelen enkel- och fleromättat fett sällan med på näringsdeklarationen.

SUMMERING: Andelen mättat fett på en näringsdeklaration är inte jätteintressant att titta på. En hög andel innebär varken hälsofara eller frikort. När det kommer till fett krävs det lite mer av dig som konsument - ta reda på det hur det specifika livsmedlet står sig i utforskad hälsoeffekt.

l

PROTEIN

Här finns inte mycket skitsnack att avslöja, allt verkar happy snappy. Och jag tänker inte dissa detta mer än att jag tycker att det är onödigt mycket fokus på protein. Det finns dock ingen känd hälsofara med ett högt proteinintag. Men klimatet får lida... 

HUR MYCKET BEHÖVER DU?

En generell rekommendation är 1 g protein per kroppskilo vikt. Att äta cirka 1,5 gram/kg i syfte att gå ner i vikt är bra. Tränar du mycket bör du sikta mot 1,4-1,8 g per kg.

Protein är det näringsämne som vi ser i studier mättar bäst. Det främjar också muskeluppbyggnad. Dessa två effekter gör protein poppis. Men det finns ingen anledning att jaga grammen, oftast äter man mer protein än man tror då det finns i nästan alla livsmedel.

Även här är kvalitén viktig, en bra balans mellan vegetabiliskt (bönor, linser) och animaliskt (fågel, kött, fisk). 

PROTEIN & KLIMATET

En av vår främsta proteinkälla är kött och vi äter idag mycket mer än vad som rekommenderas av hälsoskäl och vad som är bra för moder jord. Köttkonsumtion bidrar till ökade klimatutsläpp och ökad användning av bekämpningsmedel. Att välja vegetabiliskt protein framför kött och samtidigt minska köttkonsumtionen (och inte slänga!!) gör du en bra insats för planeten!

SUMMERING: Är du vegetarian/vegan kan det vara bra att kika på proeininnehållet så att du får i dig det du behöver. Många glömmer dock att det flesta livsmedel innehåller protein så om man ser till helheten på kosten är det faktiskt rätt svårt att underprestera!

l

Är du kvar!? Det blev ett långt inlägg.... Du kan få ut en del av näringsdeklarationen men jag tror (och hoppas!) att vi framöver kommer att titta på helheten och själva livsmedlets kvalité istället och inte stirra oss blinda på makronutrienter och energifördelning. 

Alexandra

Kommentarer (0) | 14 December 2016

Superbetsallad!

RAW och SUPER - två välgooglade namn i hälsokretsar. De kommer som ett radarpar i denna rödbetssallad. Lovar att den blir en succé på din middag! Den är riktigt god och passar till till mycket - igår serverade jag den till moussaka, riktigt god kombo. Kanske nåt för julbordet?

Jag river RÅ rödbeta, RÅ morot, RÅ vitkål och blandar det med RÅ purjolök (eller salladslök) och RÅTT hackat äpple. Dressing gör jag på rapsolja, vitvinsvinäger, sesamfrön, salt, peppar (brukar rosta dem först i en torr panna), lite senap. Ibland har jag i lite vitlök i dressingen, typ en halv vitlöksklyfta. Ibland tillsätter jag finhackad chili för extra hetta! 

Alexandra

Kommentarer (0) | 11 December 2016

Glöggens dag idag!

Det tänker jag absolut fira och hemma hos mig blir det Saturnus glögg; deras vinglögg och den utan tillsatt socker. Supergoda!

Kommentarer (0) | 01 December 2016

Mustig svampgryta med blått ris

Hur gott är det inte med grytor!? Speciellt nu under höst och vinter. Jag är ett stort fan av vegetariska grytor och älskar att bevisa att vegetariska grytor är lika mustiga, matiga och goda som grytor med kött i. Som denna svampgrytan till exempel! Här använder jag lila blomkål - tycker att de är vackra och blir verkligen effektfullt på tallriken.

Ingredienser (ca 4 portioner): Svamp (jag använde skogschampinjoner + ICAs svampmix), 1 gul lök, 2 salladslökar, 2 vitlöksklyftor, 1/2 röd chili, 1 msk tomatpuré, 2 tsk sojasås, 2 msk rapsolja, 5 dl grönsaksbuljong (jag har även i 1/2 hönsbuljong men uteslut om du vill ha helt vego), 2 röda paprikor, 1 paket/burk kikärtor (ca 400 g) eller vita bönor, cocktailtomater, 2 tsk spiskummin, 1 kruka bladpersilja, salt & peppar, cashewnötter. 2 portioner ris, 1 lila blomkål.

Jag använder mina krispiga söta cashewnötter som topping men går också bra att bara ha naturella nötter.

Skölj och rensa champinjonerna. Gör det gärna enkelt och använd enbart fryst svamp. Hacka lök, vitlök och chili fint (ta bort kärnor om du vill ha mindre hetta). Stek löken i olivolja i några minuter och tillsätt svampen. Stek tills vattnet försvunnit. Koka upp buljongen och tillsätt till svampen. Tillsätt tomatpuré. Tillsätt kikärtor/vita bönor. Skär paprikan i strimlor och skär tomaterna i halvor - lägg i grytan och låt koka i några minuter. Smaka av med spiskummi, salt och svartpeppar. Strö över persilja. 

Låt grytan puttra på ett tag. Under tiden: koka riset (vitt/rött/svart/fullkorn) - jag brukar använda 1/2 portion ris per person. Koka blomkålsbuketter - håll koll på tiden, de får inte bli för mjuka. När det är klart - blanda försiktigt ihop ris och blomkål. 

Servera tillsammans med cashewnötter som du strör på grytan - gör gärna mina rostade cashewnötter (se ovan). 

Gott!

Alexandra

 

Kommentarer (0) | 21 November 2016

Ladda för valvaka!

På tisdag natt avgörs det amerikanska presidentvalet och det är en riktig rysare eller hur? Inget man får missa! Och för det behöver man ladda! Jag kommer att ladda med chokladbollarna i mitt förra inlägg, söta krispiga cashewnötter OCH fisktacos! 

Jag panerar torskfilébitar i mjöl, ägg och pankoströbröd (vill du ha nyttigare variant så skippar du paneringen givetvis och steker/kokar torsken). Jag kryddar paneringen med salt och paprikapulver o lite cayenne. Tillbehör: mango-, tomat- & avokadosalsa (kryddar med koriander, finhackad ingefära, olivolja och lite sesamolja), picklad rödlök, guacemole, färsk lime och mjuka små tacobröd. SÅ gott!

Kommentarer (0) | 07 November 2016

Godaste du gjort!

....tyckte mamsen när jag bjöd på dessa. Kul eftersom de hastades ihop på det som fanns hemma. 

I dessa hade jag: rostade mandlar (lägger mandlar på en plåt el ugnssäkert fat och rostar i ugn på 180 grader i ca 20 min), havregryn, kokosflingor, sesamfrön, blötlagda russin (la russin i vatten i ca 20 min men går säkert utan blötläggning också), lite flytande honung, kakao, starkt kaffe. Smaka dig fram hur mycket av varje ingrediens. Mixa, rulla! 

Kommentarer (0) | 31 Oktober 2016

691 träffar Sida: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 70 Nästa Sista 
Följ oss fb_symbol twitter_symbol instagram_symbol
Annonser