Har du mynta i din trädgård? Lyckliga du! Mynta innehåller, precis som de flesta kryddor, massor av skyddande ämnen – som till exempel flavonoider som är starka antioxidanter.
Lätt att använda är den också. En kvist mynta i en kanna vatten är både gott och vackert. Det är goda blad att göra te på – bara att hälla över kokt te över 6-8 blad och låta dra i 10 minuter. Kan drickas både varmt och kallt och sägs vara bra för matsmältningen.

Eller så använder du bladen med den karakteristiska smaken i matlagningen. Här är ett par goda exempel. Tänk på att flavonoiderna tappar sin effekt vid upphettning, så allra bäst är det att äta myntan rå:

Tomat- och myntasallad

Ingredienser (6 personer)
6 ekologiska tomater
1 rödlök
1/2 kruka färsk mynta
1 1/2 tsk limejuice
2 1/2 tsk olivolja
salt och peppar

Gör så här:
Finhacka tomater, rödlök och mynta och blanda därefter ingredienserna.
Tillsätt limejuice och olivolja.Salta och peppra efter smak.
Låt stå en stund innan servering.

Myntasås med citron

Ingredienser
2 krukor mynta, bladen hackade
1 citron, det yttersta gula skalet, finrivet + saften från en halv citron
3 dl yoghurt av medelhavstyp
1 msk honung
2 msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser, smaka av med salt och svartpeppar. Ringla lite olivolja på innan du ställer fram skålen.
Gott till fisk, kyckling, lammspett. Det mesta helt enkelt.

Vietnamesiska vårrullar

Ingredienser för 12 rullar:
100 gram risnudlar, tunna
0,5 st gurka
1 st morot
2 dl isbergssallad, riven
2 dl färska böngroddar
12 st kokta räkor, stora
12 st rispapper
12 kvist(ar) färsk mynta
12 kvist(ar) färsk koriander

Nuoc cham, dippsås
1 st röd chilifrukt
1 st vitlöksklyfta(or)
5 msk strösocker
0,5 dl kokande vatten
0,5 dl fisksås
1 dl färsk limesaft, (ca 3 lime)

Gör såhär:
1. Gör såsen: Kärna ur och strimla chilin och pressa vitlöken. Blanda i en skål med sockret och häll över vattnet. Tillsätt fisksås och limesaft och rör tills sockret har löst sig. Låt stå i kylen minst 30 minuter.
2. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och skölj nudlarna i kallt vatten. Skär dem i ca 5 cm långa bitar.
3. Dela gurkan på längden och gröp ur kärnorna. Skär gurkan i tunna stavar, ca 5 cm långa. Skala moroten och skär den i likadana stavar.
4. Blanda gurka, sallad, böngroddar och morot.
5. Dela räkorna på längden.
6. Doppa ett rispapper i ljummet vatten, ta upp det och vänta i några sekunder tills pappret är så mjukt att det kan rullas.
7. Lägg lite mynta och koriander mitt på pappret. Fortsätt med lite av grönsaksblandningen, nudlarna och sist två räkhalvor. Vik in kanten från både vänster och höger och rulla sedan ihop nedifrån till en rulle.
8. Servera rullarna hela eller dela dem på snedden mitt på. Servera med dippsåsen.