Har du kryddlådan fylld med persilja? Grattis! Du har en källa till en mängd olika näringsämnen att använda, och dessutom en fantastisk smaksättare. Persiljan är rik på A- och C vitamin. Den innehåller järn, magnesium och kalium. Så frossa i persiljan. Här är tre fantastiska recept;

Chimichurri

En örtsalsa som är grym både till grillat kött och till fis, till rostat surdegsbröd eller på en potatissallad. Funkar med andra ord till det mesta.

Du behöver:
4 dl grovhackad bladpersilja
1-2 dl grovhackad koriander
2 msk färska timjanblad (ej nödvändigt)
3-5 vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
1/2 msk mald spiskummin
1 msk paprikapulver
ca 1/2 tsk salt
1/2 – 1 tsk chiliflingor
2-3 dl mild rapsolja
1 1/2 msk rödvinsvinäger

Gör så här:
Lägg grovhackad persilja, hackad koriander och timjan i en mixer. Kör maskinen i några sekunder, stanna och skrapa ner det gröna från matberedarens kanter. Lägg i skalade och skivade vitlöksklyftor, oregano, spiskummin , paprikapulver, salt och chili efter smak. Häll i ungefär hälften av oljan och mixa några sekunder, tills röran är blandad men inte blivit en jämn sås.
Häll röran i en skål, späd med mer olja till bra konsistens. Smaka av med vinäger. Eventuellt kan det behövas lite mer salt också.

Vitkålssallad med persilja

Den här salladen kanske verkar så enkel så att den nästan blir tråkig. Icke!! Alltså jo, den är enkel. Men inte alls tråkig. Lite skönt tuggmotstånd och krispig fräschör. Passar till det grillade köttet och är så späckad med vitamin att du lär hoppa studsmatta med barnen resten av sommaren.

Du behöver:
1/2 vitkålshuvud
mycket finhackad persilja
1 rödlök
vitvinsvinäger
en neutral olja
lite salt och svartpeppar
en skvätt vatten

Så här gör du:
Finstrimla vitkålen. Ju finare strimlor, desto godare sallad, faktiskt. Strimla rödlöken. Hacka persiljan. Blanda lök och vitkål i en skål. Ringla över lite olja, en skvätt vinäger och några droppar kallt vatten. Salta och peppra. Blanda om, lägg i persiljan och blanda igen. Klart!

Persiljedressing

Du behöver:
3 dl hackade persiljeblad och stjälkar
½ dl olivolja
2 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta
lite salt

Gör så här:
Mixa alla ingredienser och häll i en burk eller flaska. Kan förvaras i kylen en vecka. Droppa över en sallad eller i en soppa. Jättegott!