Sommar, sol och grillkvällar… Och gärna med en god burgare ovan glöden. Enkelt, gott och ja, en riktigt bra måltid! Speciellt om du pimpar den lite. Här är tre enkla knep att spetsa till din burgare och göra den till något helt annat än ett sloppy helfabrikat från trist kedja.

1. Byt brödet

Vem har sagt att ett trist, torrt vitt bröd är det godaste att lägga burgaren mellan? Testa att linda in biffen i ett stort salladsblad. Eller som nedan: mellan två grillade aubergineskivor. Supergott!

4 portioner

1 liten gul lök
en klick smör
500–600 g köttfärs
salt och peppar
200 g aubergine
1 rödlök
150 g fetaost
Några soltorkade tomater
Färsk basilika

Hacka löken och mjukstek i smöret. Låt svalna och blanda sedan ner löken i köttfärsen. Salta, peppra. Forma till biffar.
Skiva auberginen och salta lätt.
Grilla biffarna och auberginen (pensla dem med lite olja).
Lägg ihop auberginskivorna med köttet som en hamburgare.Toppa med fetaost, soltorkade tomater och några blad basilika. Servera med en matig grönsallad.


2. Våga vego

En bönbiff behöver verkligen INTE vara tråkig. Testa att lägga den här godingen med valnötter och broccoli mellan bröden och bli förvånad över hur bra det smakar.


3. Baka eget (glutenfritt) bröd

Känns det lite overkill att baka eget bröd? Gör det ändå, en stor sats och frys in så att du bara kan ta fram och tina när det är dags.
Vi gillar det här glutenfria och snabba brödet ur boken Friendly food av Hanna Göransson.

6 st bröd
3 ägg
½ tsk örtsalt
1 172 dl cashewnötsmör
1 tsk äppelcidervinäger
2 äggvitor
1 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
kokosolja till formarna
vita skalade sesamfrön till garnering

Sätt ugnen på 175 grader och ställ en skål med vatten längst ner i ugnen (det ger brödet finare färg och yta).
Mixa 3 ägg, salt och cashewsmör. Mixa ner äppelcidervinäger. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Mixa ner fiberhusk och bakpulver i ägg- och nötsmeten. Vänd ner äggvitorna.
Klicka ner smeten i 6 stora muffinsformar, smorda med kokosolja. Släta till ytan och garnera med sesamfrön.
Grädda 18-20 minuter. Låt bröden svalna lite innan du tar dem ur formarna.