Trött på samma gamla frukost? Tänk om i köket med yogin och matkreatören Annika Panotzki som inspirerande guide. Här bjuder hon på tre härliga grötrecept, kryddade med rawfood och superbär som kryllar av nyttigheter.

Kokosgröt med raw-topping

1 portion
1 dl havregryn
2 dl soja-/ris-/havremjölk
1 rejäl tsk kokosolja virgin
½ tsk grovmalen kardemumma

Raw-topping
1 litet rött moget äpple
½ liten ekologisk banan
2 tsk sesamfrön
1 rejäl msk riven kokos
1 mjuk dadel
1 msk ris-/havre-/nötmjölk

Lägg ingredienserna till toppingen i en matberedare eller i en behållare för stavmixer. Blanda grötingredienserna i en liten kastrull och värm på svag värme. Låt puttra i 3–4 minuter och ställ sedan åt sidan. Mixa raw-toppingen, lägg upp gröten i en skål med topping och lite havre- eller nötmjölk. Strö gärna lite kakaonibs på toppen, så blir det extra gott!

Raw chiagröt med kryddor

1 portion
¾ dl chiafrön
2 dl mandelmjölk
1 tsk agavesirap (kan uteslutas)
1 tsk osötat vaniljpulver (finns i
välsorterade livsmedelsbutiker)
1 krm malen kanel
1 krm grovmalen kardemumma
1 krm malen ingefära
½ krm malen nejlika

Till servering:
Blåbär och hallon.

Vispa allt med ballongvisp i en skål. Ställ skålen i kylskåp och rör runt efter tio minuter med vispen. Låt tjockna i tio minuter till och rör runt igen med vispen. Lägg upp i små skålar och toppa med hallon och blåbär.

Quinoagröt med kanel, jordgubbar och nötmjölk

1 portion
1 dl vit quinoa
2 ½ dl soja-/nötmjölk
1 tsk malen kanel
1 tsk agavesirap (kan uteslutas)

Till servering:
Jordgubbar, citronzest och mandelmjölk.

Skölj quinoan väl. Blanda med soja- eller nötmjölk samt agave och kanel i en liten kastrull. Låt puttra under lock på svag värme i cirka 15–20 minuter, tills vätskan sugits in. Lägg gröten i en skål och toppa med jordgubbar och en rejäl skvätt god mandelmjölk. Riv sist lite citronzest, det allra yttersta av citronskalet, på toppen.