Kirskålen – antagligen ett av de mest hatade ogräsen. Har du väl fått in den i trädgården är den mer eller mindre omöjlig att bli av med. Så varför inte bara sluta hata den och börja använda den i stället?

Här är några goda recept med kirskål som bas. Tänk på att kirskålen är som godast när den är ljusgrön och inte högre än en decimeter. När den gått i blom på högsommaren kan du i stället knipsa av blommorna och strö dem över mat. Men så länge du klipper ner kirsen ibland kommer hela tiden nya skott, även på hösten.

Kirskålspesto

Gott till pasta, eller som tillbehör till fisk eller grillad kött.
Du behöver:
150 g späda kirskålsblad
150 g rostade solrosfrön
100 g riven torr ost
2 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
En skvätt citronsaft
Salt och peppar

Gör så här:
Skölj kirskålen ordentligt. Mixa tillsammans med rostade solrosfrön, olivolja, vitlök och lite citron.
Om röran verkar för torr – ha i lite mer olivolja.
Rör ned den rivna osten och smaka av med salt och peppar.

Klart!

Kirskålspaj

Bra att ta med på picknicken!

Pajdeg:
Du behöver:
150 g kallt smör
3 dl mjöl (gärna vetemjöl, dinkel eller annat fullkornsmjöl blandat)
2 msk kallt vatten
1 krm salt

Gör så här:
Hacka ihop mjöl, salt och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och knåda ihop till en stor boll. Klä en pajform med löstagbar kant med degen. Låt den vila i kylskåpet i ca 1 timme. Förgrädda sedan i ca 15 min i 200 grader.

Fyllning:
Du behöver:
3 l kirskål
1 lök
3 klyftor vitlök
2 msk olivolja
färska kryddor (oregano, persilja, gräslök, basilika, libsticka, ramslök, timjan eller vad du råkar ha)
oliver
100 g fetaost.

Gör så här:
Plocka unga kirskålsblad och förväll dem snabbt i kokande vatten. Låt dra ur i ett durkslag. Hacka lök, vitlök och stek dem mjuka i oljan. Lägg kirskålen i pajskalet, krydda med svartpeppar, paprikapulver, och salt ifall du väljer att slopa fetaosten. Kärna ur oliverna och lägg i formen tillsammans med de hackade kryddörterna. Tärna fetaosten fint och tryck ner i fyllningen.
Tips! Vill du göra en matigare paj med lax eller skinka så kan du ta i det nu också.

Äggstanning:
Du behöver:
3 ägg
2½ dl mjölk
3 dl riven ost

Gör så här:
Vispa ihop ägg och mjölk och rör ner ostrivet. Häll över grönsakerna i pajen. Grädda i 200 grader ca 30-35 min, eller tills fyllningen stelnat och ytan fått fin färg. Njut med en blandad grönsallad och något gott att dricka.

Kirskålssmoothie

Mixa 1 näve nässlor (tidigt på våren är de extra rika på C-vitamin, innehåller även bla järn, kalcium och kisel), 1 näve kirskål, lite vatten, citron och honung. Gott, fräscht och massor av näring!